Χ Ρ Η Μ Α


 Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι το χρήμα είναι μέσον και όχι σκοπός. Μη θησαυρίζετε είς εαυτούς θησαυρούς επί της Γής, όπου σκώληξ και σκωρία διατρυπούσι και κλέπτουσιν. Θησαυρίζετε δε υμίν θησαυρούς εν ουρανώ κλπ(Ματθαίο, ΚΕΦ.  ΣΤ,   19-- 34)----Mή  μαζεύεται για τον εαυτό σας θησαυρούς πάνω στη γή. Όπου ο σκόρος και η φθορά της σαπίλας ή της σκουριάς αφανίζουν τά αποθηκευμένα είδη του πλούτου  και όπου οί κλέφτες τρυπούν τούς τοίχους των θησαυροφυλακίων και τά κλέβουν.
Και  34. Μη ούν μεριμνήσετε  είς Την αύριον, η γάρ αύριο μεριμνήσει τά εαυτής, αρκετόν τη ημέρα η κακία αυτής. --  Μη κυριευθείτε από ανήσυχη φροντίδα για όσα ενδέχεται να παρουσιαστούν αύριο. Διότι η αυριανή ημέρα θα φροντίσει για όσα θα σού συμβούν τότε. Αρκεί για την κάθε ημέρα η δική της σκοτούρα και ταλαιπωρία
Και   Ευκοπώτερον εστί Κάμηλον διά τρυμαλιάς ραφίδος  εισελθείν ή πλούσιος εις την βασιλείαν του Θεού εισελθείν( Μάρκον, ΚΕΦ.   Ι,   25 ) δηλαδή πολύ πιο εύκολα μπορεί να μπει— να περάσει η γούμενα από την τρύπα της βελόνας του ραψίματος παρά ο πλούσιος να μπει στην παράδεισο.
 ΣΩΚΡΑΤΗΣ:    Πλουσιότατος ο ελαχίστοις αρκούμενος. Αυτάρκεια γαρ φύσεως εστι πλούτος.-----(Πλουσιότατος είναι εκείνος που αρκείται στα ελάχιστα. Διότι η αυτάρκεια είναι ο πλούτος της—
  Πάντως τα χρήματα παρέχουν πρακτική προστασία από τη φτώχεια και από τα συνεπακόλουθα προβλήματά της, βοηθώντας τους ανθρώπους να εξασφαλίζουν τα αναγκαία. Τίποτε άλλο Προσοχή γιατί οι Χριστιανοί που αρχίζουν να αγαπούν τα χρήματα είναι ευάλωτοι σε κάθε είδους προβλήματα,
Πάντα να προσπαθείς με τίμιο βέβαια τρόπο να έχεις χρήματα τόσα όσα σού χρειάζονται καί τά θεωρείς αναγκαία καί απαραίτητα για να ζεις αξιοπρεπώς καί σύ καί η οικογένειά σου Καί από αυτά, να βοηθάς όσο μπορείς τον συνάνθρωπο πού έχει ανάγκη έστω καί να στερηθείς εσύ κάποιο αγαθό.
Δεν πρέπει να αγωνίζεσαι να θησαυρίσεις. Δεν πρέπει να βασανίζεσαι από τον πυρετό της πλεονεξίας. Δεν πρέπει να αγωνίζεσαι για πολλά, όλο και πιο πολλά γιατί στο τέλος θα γίνεις δούλος του χρήματος και θα υποδουλώσεις την ψυχή σου στο χρήμα. Και μια τέτοια υποδουλωμένη ψυχή δεν έχει ανώτερο πνευματικό κόσμο. Δεν γνωρίζει Θεό. Καταδικάζει η ίδια η ψυχή τον εαυτό της σε μαρασμό σε θάνατο.
Γιαυτό όπως είπαμε και παραπάνω θα αγωνίζεσαι τίμια να έχεις χρήματα τόσα όσα σού χρειάζονται καί τά θεωρείς αναγκαία καί απαραίτητα για να ζεις αξιοπρεπώς καί σύ καί η οικογένειά σου καί από αυτά, να βοηθάς κιόλας
Αν θελήσεις να γίνει πλούσιος, να ξέρεις ότι θα τά καταφέρεις αν το πιστέψεις, αλλά να είσαι πιο σίγουρος ότι θα χάσεις την ανθρωπιά σου καί την ψυχή σου γιατί ο πλούτος είναι προϊόν δυστυχίας καί όχι προϊόν εργασίας.
Να ξέρεις, καί μην το ξεχάσεις αυτό ποτέ ότι υπάρχουν πράγματι κάποια πλούτη τά οποία ακολουθούν τον άνθρωπο καί πέρα από τη ζωή. Καί πέρα από το θάνατο     Τά πλούτη αυτά είναι τα καλά έργα πού έκανε ο άνθρωπος όσο ήταν ζωντανός. Αυτά είναι τά πλούτη πού θα τον ακολουθούν στον αιώνα τον άπαντα.
Θα σού πώ ακόμα και τούτο : Ότι τά χρήματα είναι ένας άθλιος τρόπος να αξιολογείς τη ζωή σου
Το λέγει ο Χριστός : «Δύσκολα οί πλούσιοι θα κληρονομήσουν την βασιλεία των ουρανών …..» Τά χρήματα είναι βάρη πού κατεβάζουν κάτω(  κατά Ιωάννη :  12, 1, 18)

Αντώνης  Ευθ. Χατζηγιάννης ------ Σκούμπελος
                    Πλοίαρχος  Α. Ε.Ν.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις