Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενα «γαλατικό χωριό» αιμοδοτών στην Αμφισσα

 

Πώς το το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας έφτασε να έχει την καλύτερη επίδοση συλλογής αίματος από εθελοντές αιμοδότες στην Ελλάδα

Ενα «γαλατικό χωριό» αιμοδοτών στην Αμφισσα

Η μεγάλη προσπάθεια που κάνει τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας όσο και ο Σύλλογος Εθελοντών της πόλης προκειμένου όλοι οι κάτοικοι να γίνουν τακτικοί αιμοδότες αποδεικνύεται καρποφόρα και από τα τελευταία στατιστικά του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, το οποίο συνέλεξε και επεξεργάστηκε όλα τα στοιχεία από τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίας Αιμοδοσίας της χώρας.

Η πρώτη έρευνα που διενεργήθηκε για την αιμοδοσία μετά από διάστημα έξι ετών δείχνει μάλιστα πως το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας είναι το Νο.1 νοσοκομείο με την καλύτερη επίδοση συλλογής αίματος από εθελοντές αιμοδότες.

Made with Flourish

Η «πρωτιά» αυτή, όμως, είναι ένα αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας τριάντα ολόκληρων ετών, όπως μας λένε εθελοντές και γιατροί στην Άμφισσα.

Μικρός Σύλλογος, μεγάλη καρδιά

«Εδώ στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Άμφισσας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» έχουμε ένα μότο. Είμαστε ένας μικρός σύλλογος, αλλά με μεγάλη καρδιά», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου επισημαίνοντας πως στόχος του εξαρχής ως πρόεδρος ήταν να δημιουργήσει μία κοινότητα ενεργών εθελοντών. 

«Αυτή τη στιγμή μετράμε 300 ενεργά μέλη στον Σύλλογο, που είναι και τακτικοί αιμοδότες. Εκτός αυτού, οι ίδιοι συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις που κάνουμε στα σχολεία της πόλης αλλά και στα γύρω χωριά», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει δώσει αίμα περίπου 80 φορές στη ζωή του. 

Όπως αναφέρει, ο Σύλλογος είναι ενωμένος σαν μία γροθιά και ανταποκρίνεται σε κάθε περιστατικό, είτε πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, είτε για μία εθνική τραγωδία. 

«Μόλις είχαμε ακούσει πως υπήρχε άμεση ανάγκη για αίμα για τους τραυματίες στο δυστύχημα στα Τέμπη, ανταποκριθηκάμε αμέσως. Επικοινωνήσαμε με τους διευθυντές των Γενικών και Τεχνικών Λυκείων της περιοχής και καταφέραμε μέσα σε 24 ώρες να έχουμε αίμα από περίπου από 60 μαθητές της Γ’ Λυκείου», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνου. 

Ενα «γαλατικό χωριό» αιμοδοτών στην Αμφισσα-1
Τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας ζωγραφίζουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Φωτογραφία: Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άμφισσας Οι Άγιοι Ανάργυροι/ Facebook

Οι σύλλογοι αιμοδοτών είναι σύλλογοι ζωής

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η προϊσταμένη του τμήματος αιμοδοσίας του ΓΝ Άμφισσας, Μαργαρίτα Κουλαδούρου, η μεγάλη ευαισθητοποίηση των πολιτών προέρχεται από την κινητοποίηση όχι μόνο ενός αλλά όλων των συλλόγων της Φωκίδας. 

«Οι σύλλογοι αιμοδοτών είναι σύλλογοι ζωής πια στην Άμφισσα. Για τον λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί πλέον μία σχέση που ξεπερνά την ανάγκη και φτάνει στη φιλία. Άλλωστε, όλοι οι σύλλογοι απευθύνονται συνεχώς στο ΓΝ Άμφισσας προκειμένου να συνεργαστούμε σε κάποια νέα δράση», αναφέρει στην «Κ» η κ. Κουλαδούρου, προσθέτοντας πως κάθε χρόνο το νοσοκομείο μαζεύει 2.000 φιάλες αίματος. 

Η ίδια επισημαίνει πως αυτό που της έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή ήταν ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκαν όλοι οι σύλλογοι της περιοχής, καθώς εκτός από τις τακτικές αιμοληψίες, οι αρμόδιοι φρόντιζαν να διοργανώνουν δράσεις τόσο τα Σαββατοκύριακα όσο και τις καθημερινές ώστε να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν θα γίνουν εθελοντές. 

«Οι τακτικοί αιμοδότες της περιοχής δίνουν κυριολεκτικά μία χείρα βοηθείας ώστε κάποιος να κρατηθεί στη ζωή, καθώς αν το σκεφτεί κανείς, όλοι αιμοδοτούμε από το χέρι μας. Από την πλευρά μας, στόχος είναι να μην λείψει ποτέ φιάλη αίματος από κάποιον που θα την έχει ανάγκη. Πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε διότι δεν εργοδοτούμε την υγεία, την υπηρετούμε κάθε μέρα», καταλήγει η κ. Κουλαδούρου.

Ένα κοινό όραμα

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος γιατρός του τμήματος αιμοδοσίας ΓΝ Άμφισσας, Δημήτρης Μπουργανός, τονίζει πως η ανταπόκριση των πολιτών στην εθελοντική αιμοδοσία πηγάζει από το κοινό όραμα όλων των εμπλεκομένων προσώπων-φορέων.

«Όλοι έχουν το ίδιο σκοπό· την ανακούφιση του πόνου του άγνωστου συνανθρώπου και του άγχους του για εξεύρεση αίματος. Από το προσωπικό της Νοσοκομειακής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας καλλιεργείται ο εθελοντισμός που πέφτοντας σαν σπόρος στη «μαγιά» των παλαιότερων αιμοδοτών και των δραστήριων συλλόγων αποφέρει καρπό», αναφέρει ο κ. Μπουργανός.

«Όλοι έχουν το ίδιο σκοπό...την ανακούφιση του πόνου του άγνωστου συνανθρώπου και του άγχους του για εξεύρεση αίματος», αναφέρει ο υπεύθυνος γιατρός του τμήματος αιμοδοσίας ΓΝ Άμφισσας, Δημήτρης Μπουργανός. Φωτογραφία: Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άμφισσας Οι Άγιοι Ανάργυροι/ Facebook

«Πάρτε το λίγο που περισσεύει και δώστε το σε όποιον το χρειάζεται»

Σύμφωνα με τον γιατρό, η προθυμία των κατοίκων να δώσουν αίμα είναι έκδηλη και αυτός είναι ένας βασικός λόγος να μην εγακαταλείψουν την προσπάθεια.

«Τη δύναμη στους δύσκολους για όλους καιρούς που περνάμε θα τη βρούμε από τους ίδιους τους ανθρώπους μας. Όταν, προ ημερών, είπα σε μία ηλικιωμένη τακτική αιμοδότρια ότι ο αιματοκρίτης της είναι οριακός για να δώσει αίμα, εκείνη μου απάντησε: "Δεν πειράζει, αυτό το λίγο που περισσεύει, πάρτε το και δώστε το σε όποιον το χρειάζεται, ανήκει σε αυτόν κι όχι σε μένα"».


Η καμπάνια του Συλλόγου με αφορμή την «περιοδεία ευαισθητοποίησης για την αιμοδοσία» / Φωτογραφία: Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άμφισσας Οι Άγιοι Ανάργυροι/ Facebook

 

Γραφήματα: Παύλος Μεθόδιος / Καθημερινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις