Πιστεύω στον Έλληνα ναυτικό, ο οποίος, στον κίνδυνο, ό,τι και να γίνει, “θα το πάει το καράβι”! Θα σπάσει το κεφάλι του, θα βρει πατέντες, θα κάμει τους μύριους υπολογισμούς, αλλά το καράβι “θα πάει”.

Κι αυτό είναι που ονομάζουμε με μια λέξη, “Ναυτοσύνη”.



Με αυτά τα λόγια μία κορυφαία προσωπικότητα της Ναυτιλίας, ο Παναγιώτης Τσάκος,  είχε αναδείξει  με τον πιο ξεχωριστό τρόπο την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του Έλληνα Ναυτικού, μέσω δηλώσεών του την 01-11-2022 στην εφημερίδα, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ. 

Ο Έλληνας Ναυτικός τέτοια δείγματα είχε παρουσιάσει τις προηγούμενες δεκαετίες όπου η χρήση της τεχνολογίας στην Ναυτιλία, δεν βρισκόταν στα σημερινά επίπεδα καθώς οι κανονισμοί κάτω από τους οποίους διεξαγόταν, είχαν σοβαρές απαιτήσεις.  

Παναγιώτης Τσάκος
Eφοπλιστής - Επιχειρηματίας

Στο ίδιο πνεύμα ένας άλλος Έλληνας κατάφερε, η πολύπλευρη, πολύκοπη και απαιτητική εργασία του Ναυτικού, να τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης.



Ευθύμιος Μητρόπουλος
επίτιμος Γενικός Γραμματέας I.M.O.

Η 25η Ιουνίου κάθε έτους καθιερώθηκε από τον ΙΜΟ (International Maritime Organization), Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και βραχίονα του ΟΗΕ , το 2010,  με Γενικό Γραμματέα τον Έλληνα Ναύαρχο του Λιμενικού Σώματος (ε.α.) Ευθύμιο Μητρόπουλο από το Γαλαξείδι !

Ο κ. Μητρόπουλος έφερε στην ολομέλεια του ΙΜΟ ψήφισμα που χαρακτήρισε το 2010 Διεθνές Έτος Ναυτικού, με το γενικό σύνθημα προς τους νέους, "Go to Sea" και στη σύνοδο του Οργανισμού στην Μανίλα την ίδια χρονιά η 25 Ιουνίου επελέγη ως "Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού".

Οι Έλληνες έχουν συνδέσει την ύπαρξή τους με την Ναυτιλία από την αρχαιότητα ενώ παρομοίως, το Γαλαξείδι αποτελούσε παλαιόθεν ιστορική ναυτική πολιτεία.  Άρα είναι απολύτως λογικό σήμερα η χώρα μας να κρατά τα σκήπτρα της παγκόσμιας Ναυτιλίας όπως απολύτως λογικό είναι ένας Έλληνας από το Γαλαξείδι να πετύχει θεσμό αναγνώρισης της προσφοράς του Ναυτικού με παγκόσμια εφαρμογή.  

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητρόπουλος Επίτιμος Γενικός Γραμματέας ΙΜΟ, διατελεί σήμερα Πρόεδρος του Ιδρύματος «Maria Tsakos» και αποτελεί εξέχουσα φυσιογνωμία της Ναυτιλίας με παγκόσμια αναγνώριση και πολλές βραβεύσεις. 

Είναι επίσης ο άνθρωπος που επί θητείας ως  Γ.Γ. του ΙΜΟ,  κατάφερε και τοποθετήθηκε στο Γαλαξείδι το ένα και μοναδικό μνημείο στον κόσμο που τιμά "τις γυναίκες των ναυτικών όλου του κόσμου δια μέσου των αιώνων".  Το μνημείο αυτό "της Γυναίκας του Ναυτικού",  εγκαταστάθηκε στο Γαλαξείδι το 2008 στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας, στη θέση Κεντρί, όπου παλιότερα την εποχή των ιστιοφόρων οι γυναίκες των ναυτικών της εποχής αποχαιρετούσαν τους συζύγους τους (μισεμός), για τα μακρόχρονα και επικίνδυνα ταξίδια τους. 


ι.τ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις