Η δοκιμή μπορεί να πείσει- Απόλυτα επιτυχημένη η σεμιναριακή ημερίδα για το λάδι στην Άμφισσα

To Επιμελητήριο Φωκίδας, την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, διοργάνωσε με απόλυτη στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας σεμιναριακή ημερίδα με θέμα: «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ – Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ». Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι εκπρός ωποι και γευσιγνώστες του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Athena» κ. Ντίνος Στεργίδης
και κα. Μαρία Κατσούλη. O διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Athena» είναι ο πλέον δυναμικά ανερχόμενος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου και έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων ελαιοπαραγωγών απ’ όλες τις χώρες του κόσμου αλλά και τον σεβασμό σημαντικών κριτών παγκοσμίου βεληνεκούς.
Ο Διαγωνισμός οργανώνεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και αφορά σε έξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο. Φέτος, ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στους Δελφούς, από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου. Το Επιμελητήριο Φωκίδας από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη αυτή την εκδήλωση. Η επιλογή των Δελφών για τη διεξαγωγή του ATHIOOC 2018 είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του ιστορικού ελαιώνα της Άμφισσας.
Η παρούσα ημερίδα είχε ως σκοπό, να προκληθεί το ενδιαφέρον των ελαιοπαραγωγών, μέσω της πρωτότυπης προσέγγισης και παρουσίασης στους παρευρισκόμενους των ποιοτικών χαρακτηριστικών που αναζητούν οι κριτές σε ένα ελαιόλαδο για να το βραβεύσουν. Μάλιστα η θεωρία συνδυάστηκε με την πράξη, αφού οι συμμετέχοντες στην ημερίδα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα βραβευμένα ελαιόλαδα και να διαπιστώσουν από μόνοι τους το υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που οδηγούν στη διάκριση.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Ευγ. Κατσαγούνος, ο Δήμαρχος του Δήμου Δελφών κ. Αθαν. Παναγιωτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Γαλαξιδίου κ. Αθαν. Τσονάκας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άμφισσας κ. Ηλίας Ξηρός, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Φωκικής Α.Ε. κ. Χρήστος Γάτος, αλλά και ελαιοπαραγωγοί τόσο από την Φωκίδα όσο και από πιο μακρινές περιοχές (όπως Λιβαδειά, Αταλάντη, Λαμία, Λάρισα, Αγρίνιο και Πύργο) τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ.Βασίλης Αυγερινός, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να αναπτύξει την τυποποίηση τονίζοντας ωστόσο πως «η χώρα μας, όσο καλά λάδια κι αν παράγει έχει ανάγκη από διακρίσεις για να μπορέσει να τονώσει τη ζήτηση και να δημιουργήσει παράλληλα υπεραξία για την παραγωγή της».
Στην εισήγησή της, η γευσιγνώστρια ελαιολάδου και διευθύντρια του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Αthena», κα Μαρία Κατσούλη, αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε διάκριση και στη συνέχεια καθοδήγησε τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της γευστικής δοκιμής των ελαιολάδων, αναλύοντας τα γευστικά τους χαρακτηριστικά δίνοντας έμφαση στα σημεία εκείνα που στο εξωτερικό θεωρούνται ιδιαίτερα θετικά. Δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Τυνησία και το Ισραήλ, από άγνωστες ως επί το πλείστον στην Ελλάδα ποικιλίες ελιάς, τα οποία εντυπωσίασαν με την υψηλή τους ποιότητα.
Ικανοποίηση Αυγερινού
Σε δηλώσεις του στην Εν Δελφοίς για την εκδήλωση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Αυγερινός σημείωσε πως κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη, κάτι άλλωστε που μαρτυρά και ο αριθμός των περίπου 80 ατόμων που έδωσαν το παρών. Όπως μας είπε στόχος τού Επιμελητηρίου από εδώ και στο εξής είναι να βάλει στο ίδιο τραπέζι δήμο και περιφέρεια, ώστε να κινηθούν προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης ΠΟΠ και γι’ αυτό το προϊόν, από τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται πως το ενδιαφέρον για την επιτραπέζια ελιά φθίνει, με όλο και περισσότερους να στρέφονται στο ελαιόλαδο.
Ενθουσιασμένη η Μ. Κατσούλη
Ερωτηθείσα για την εμπειρία της στην πόλη της Άμφισσας η κ. Κατσούλη τόνισε πως την εντυπωσίασε η παρουσία του κόσμου, αναλογικά όπως μας εξήγησε με το προϊόν που κατά κύριο λόγο παράγει ο ελαιώνας και δεν είναι το λάδι αλλά η επιτραπέζια ελιά. «Ο κόσμος θέλει να μάθει, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», μας είπε, παραπέμποντάς μας για την επιβεβαίωση αυτού στις πολλές ερωτήσεις που έγιναν. «Φαίνεται πως η περιοχή σας θέλει αυτές τις δράσεις», πρόσθεσε η κ. Κατσούλη, λέγοντας μάλιστα πως το κλίμα που συνάντησε αποτελεί πρόκληση για την ίδια να έρθει ξανά. Υποστήριξε ακόμα πως η ποιότητα του ελαιολάδου του ελαιώνα είναι τέτοια που μπορεί να δώσει πλεονεκτήματα στην περιοχή, σημειώνοντας παράλληλα για το ρόλο της σε όλο αυτό πως «όταν βλέπεις κάτι τέτοιο οφείλεις να το βοηθήσεις».
Για περισσότερα νέα του Επιμελητηρίου Φωκίδας στη διεύθυνσηwww.epimelitiriofokidas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις