Πράσινο φως από το δήμο Δελφών για τη συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ

Ο δήμος Δελφών πέρασε τη συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ από το δημοτικό συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ, χωρίς βέβαια να λείψουν οι ενστάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Οι τις μειοψηφίας καταλόγισαν στη δημοτική αρχή σωρεία λαθών στους χειρισμούς, οι οποίοι οδήγησαν στο τελικό
αποτέλεσμα, το οποίο ήταν, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, μονόδρομος.
Ο δήμαρχος Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στις ενέργειες που έγιναν από πλευράς δήμου από τη στιγμή που η ΕΥΔΑΠ δέσμευσε τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και σε αυτή του Γενικού Γραμματέα του υπ. Υποδομών, του κ. Δέδε. Ο δήμαρχος υποστήριξε πως η μη σύναψη της συμφωνίας όπως παρουσιάζεται θα σημαίνει χειρότερες συνέπειες για το δήμο, τονίζοντας πως μία από τις βασικές επιδιώξεις του επόμενου χρονικού διαστήματος θα είναι η ένταξη του ποσού των 2 εκατ. ευρώ από πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών. «Μπορούμε να ανταποκριθούμε στα όσα αναφέρει η συμφωνία», υποστήριξε ο κ. Παναγιωτόπουλος, κάνοντας λόγο για μία συμφωνία η οποία για πρώτη φορά αναγνωρίζει και επίσημα την πολιτική διάσταση του θέματος, έχοντας μάλιστα και ανταπόδοση με τη μορφή έργων. «Μετά από μεγάλη προσπάθεια καταλήγουμε σε ένα σαφώς ικανοποιητικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας το λόγο στο νομικό εκπρόσωπο του δήμου στην υπόθεση, ο οποίος περιέγραψε το πλαίσιο της συμφωνίας.
Η συμφωνία
Πιο συγκεκριμένα, και όπως ειπώθηκε, ο δήμος αναλαμβάνει να πληρώσει το 1.069.612 Ευρώ σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται άμεσα, ενώ οι άλλες δύο ορίζονται έως την 1η Φεβρουαρίου του 2019, η μία, και η άλλη έως την 1η Φεβρουαρίου του 2020.
Σχετικά με την οφειλή του ποσού των 2.000.528,00 ευρώ θα ζητηθεί η ανάληψη της αποπληρωμής από το κράτος και συγκεκριμένα από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α. Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό το χρέος θα υπαχθεί στη ρύθμιση του άρθρου 48 του Ν. 4456/2017, και θα πρέπει να καταβληθεί από το δήμο σε 100 δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2018. Σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό τελικά ρυθμιστεί μέσω του προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α. μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2018, κάθε δόση που θα έχει ήδη δοθεί θα συμψηφιστεί με τις τρέχουσες καταναλώσεις και θα πιστωθεί στους επόμενους λογαριασμούς. Τέλος και σχετικά με την οφειλή που αφορά στην κατανάλωση ύδατος, η οποία έχει λάβει χώρα για το διάστημα από 1-5-2017 έως σήμερα, αυτή θα εξοφληθεί εντός τριάντα ημερών από την έκδοση του αντίστοιχου τιμολογίου.
Η διαχειριστική μελέτη
Παράλληλα με τα παραπάνω όμως έχουμε όπως αναφέρει και κατά το παρελθόν με την ανάθεση Ειδικής Διαχειριστικής Μελέτης. Σκοπός της είναι να εξεταστεί το υδατικό ισοζύγιο των Λεκανών Απορροής τροφοδότησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της περιοχής της πρωτεύουσας, προκειμένου να καθοριστούν οι δυνατότητες προσφοράς νερού, οποιουδήποτε είδους (υπόγειο, επιφανειακό κ.α.) και για όλες τις χρήσεις (ύδρευση, άρδευση κλπ), για το σύνολο των υδροδοτούμενων περιοχών από το Σύστημα. Τα στοιχεία της μελέτης θα αξιολογηθούν και θα καθορίσουν τις ανάγκες ύδατος σήμερα, αλλά και στον ορίζοντα σχεδιασμού των τεχνικών έργων για τα επόμενα πενήντα χρόνια.
Ποια είναι όμως η σημασία της για το δήμο Δελφών; Όπως σημειώναμε και σε ρεπορτάζ τις ημέρες της συμφωνίας, η Συγκεκριμένη Ειδική Διαχειριστική μελέτη θα εστιάσει στη διερεύνηση της δυνατότητας απόληψης νέων υδάτων με στόχο την ενίσχυση των διυλιστηρίων ύδρευσης της περιοχής, καθώς και την άρδευση του Ελαιώνα Άμφισσας, μέσω πρότασης υλοποίησης των αντίστοιχων έργων ταμίευσης ύδατος από τις νέες υδροδοτικές πηγές. Ακολούθως, και εδώ είναι το σημαντικό, τα έργα τα οποία θα προκύψουν από την Ειδική Διαχειριστική Μελέτη τόσο για τη μεταφορά νερού στα διυλιστήρια του δήμου Δελφών, όσο και για τη σύνδεση με τα έργα άρδευσης του Ελαιώνα Άμφισσας, θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υποδομών.
Παράλληλα, μετά από τεχνική αξιολόγηση των προτάσεων του δήμου για την αναγκαιότητα εκτέλεσης έργων άμεσης προτεραιότητας, το υπουργείο ανέλαβε να εντάξει στον προϋπολογισμό του (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) δύο έργα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από το Δήμο: α) την αναβάθμιση του ταχυδιυλιστηρίου Δεσφίνας, ενδεικτικού προϋπολογισμού έως τετρακοσίων χιλιάδων (400.000,00) ευρώ και β) τη συντήρηση δημοτικής οδοποιίας ενδεικτικού προϋπολογισμού έως πεντακοσίων χιλιάδων (500.000,00) ευρώ.
«Δική σας συμφωνία»
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σημείωσε αρχικά πως ο δήμος δεν έλαβε εγκαίρως τα μηνύματα τόσο από τον κ. Σπίρτζη, όσο και από την ίδια την ΕΥΔΑΠ όταν το καλοκαίρι του 2017 προειδοποιούσε γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν. Καταλόγισε αδράνεια στο δήμο για το ότι δεν προετοιμάστηκε από εκείνη τη στιγμή φτιάχνοντας ένα συνολικό πλαίσιο πρότασης με όλα όσα θα μπορούσε να αιτηθεί από την πλευρά της πολιτείας, σημειώνοντας ακολούθως πως πλέον σύρθηκε από τα γεγονότα οδηγούμενος σε αδιέξοδο. «Η συμφωνία είναι δική σας, και εσείς να την ψηφίσετε», είπε καταλήγοντας ο κ. Τακγαλής.
«Δεν μάθαμε…»
«Είχαμε μία θηλιά στο λαιμό μας, τη σφίγγαμε μόνοι μας, και μετά παρακαλέσαμε να μας σώσουν», ήταν τα πρώτα λόγια του Παναγιώτη Μέγκου, ο οποίος θύμισε στο σώμα πως όλες οι προσπάθειες των δημάρχων κατά το παρελθόν για το θέμα έπεσαν στο κενό, χωρίς όμως αυτό να αποτελέσει μάθημα για κανέναν, όπως αποδείχθηκε. «Είναι λάθος στην πολιτική να μη βλέπεις το λάθος σου», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για λογικές διεκδικήσεις τις οποίες ο δήμος ποτέ δεν έθεσε σε εφαρμογή. Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής των ΠσΠ σημείωσε πως στόχος του δήμου πλέον θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας του νερού για την περιοχή, συν φυσικά η παροχή χρηματοδοτήσεων για έργα, όπου αυτό είναι εφικτό. ΄
«Δεν είναι προϊόν»
Την αντίθεσή του με τη λογική που θεωρεί το νερό ως προϊόν, έθεσε ο Γιώργος Ιωσηφίδης, σημειώνοντας πως οι χειρισμοί του δήμου, αλλά και η κατάληξη αυτών, δεν πάνε κόντρα στην παραπάνω θεώρηση. «Εμείς όμως κάτι τέτοιο δεν το δεχόμαστε», είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, προσθέτοντας πως το «ναι» στη συμφωνία που παρουσιάστηκε, δεν είναι τίποτε άλλα παρά η νομιμοποίηση της συγκεκριμένης λογικής. Τέλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα έργα που δίνονται ως «αντάλλαγμα», υποστηρίζοντας πως δεν γίνονται από εκεί που θα έπρεπε, δηλαδή από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, αλλά από το υπουργείο, με λίγο λόγια τον ελληνικό λαό.
«Σας τα έλεγα»
«Έχετε βαφτίσει το ψάρι κρέας», είπε ο Γιώργος Δρακάκης, σε μία τοποθέτηση που όπως αναμενόταν ήταν αρκετά επιθετική, μιας και ο ίδιος εδώ και πολύ καιρό πήγαινε κόντρα στην τακτική του δήμου. «Οδηγήσατε το δήμο στο γκρεμό», σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Αποδείξατε πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να γίνει από την πολιτική και τη διοικητική σας ανικανότητα». Ο κ. Δρακάκης δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στις προηγούμενες δημοτικές αρχές οι οποίες χάραξαν την πολιτική αυτή, κάνοντας λόγο για «σάπιο πολιτικό σύστημα». «Μόνο εγώ σας έλεγα εδώ μέσα τα όσα θα ακολουθήσουν αλλά δεν με ακούγατε», είπε ακόμα, καλώντας το δήμαρχο να πει συγγνώμη στους πολίτες για την κατάληξη της συμφωνίας.
Ο δεύτερος γύρος των τοποθετήσεις περιλάμβανε και αρκετές εντάσεις μεταξύ των ομιλητών, με τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής να υποστηρίζουν τη συμφωνία αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν, και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν βέλη για το πώς τελικά ο δήμος σύρθηκε στη συμφωνία. Η ψηφοφορία που ακολούθησε τελικά έδωσε το «οκ» στο δήμαρχο ώστε να υπογράψει το πλαίσιο των όσων προβλέπονται στη συμφωνία, με τις παρατάξεις Μέγκου και Δρακάκη, αφού έκαναν τις παρατηρήσεις τους, να ψηφίζουν και αυτές υπέρ.
πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις