Φεστιβάλ Δελφών 2018 «Το λάλον ύδωρ. Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες και λόγος ελληνικός»- Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Το πρώτο Φεστιβάλ Δελφών στηρίζει και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου και με δορυφορικές εκδηλώσεις στις 11 και 12 Αυγούστου. Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας που έχουν ως βασικό στόχο την σύνδεση του Πολιτισμού με τον τουρισμό και την ανάδειξη των μνημείων της Στερεάς Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ των Δελφών 2018, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, εστιάζει στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία συνδέοντάς την με το θέατρο και τον ποιητικό λόγο. Η θεματολογία του συνοψίζεται στον τίτλο του: «Το λάλον ύδωρ. Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες και λόγος ελληνικός». Πρώτες εκτελέσεις, αναθέσεις καινούριων έργων, παρουσιάσεις νέων δημιουργών και συνεργασίες με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Θέατρο Τέχνης με την Ομάδα Χρώμα, συγκροτούν την ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης.
Για την καθιέρωση του νέου θεσμού μίλησε ο κ. Μπακογιάννης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ακόμη μία πρόκληση για την Περιφέρεια, τους συντελεστές του Φεστιβάλ, αλλά και τους συνδιοργανωτές Δήμους Δελφών και Δωρίδας, για να ανοιχτεί περισσότερο ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα στον κόσμο και να αναδειχθεί η πολιτιστική της κληρονομιά.
«Οι Δελφοί, ο τόπος που λάτρεψε τον θεό Απόλλωνα, είναι μέχρι και σήμερα ένα απέραντο καταφύγιο πολιτισμού. Κι όλοι εμείς πήραμε τη μεγάλη απόφαση να στήσουμε από το μηδέν, το Φεστιβάλ Δελφών. Έναν καλλιτεχνικό θεσμό που με σεβασμό στην απέραντη πολιτιστική κληρονομιά της Φωκίδας, θα φιλοξενήσει αυτό το καλοκαίρι -και είμαστε σίγουροι και όλα όσα έπονται, μία σειρά από σπουδαία μουσικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης με αφορμή την ανακοίνωση διεξαγωγής του Φεστιβάλ.
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Παρασκευή 15 & Σάββατο 16|06|2018 ώρα: 21:00
ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ – ΔΕΛΦΟΙ
Μάνος Χατζιδάκις / Έργα για πιάνο & Καπετάν Μιχάλης
Τα εµβληµατικά πιανιστικά έργα του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι που παρουσιάστηκαν µε µεγάλη επιτυχία στη Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε καλλιτεχνική επιµέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι, έρχονται στο Σπίτι του Σικελιανού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δελφών 2018.
Για δύο µοναδικές βραδιές, στις 15 και 16 Ιουνίου 2018, θα παρουσιαστούν τα έργα για πιάνο: Για µια µικρή λευκή αχιβάδα, Έξι λαϊκές ζωγραφιές, Ερηµιά, Ιονική Σουίτα και Το καταραµένο φίδι. Ειδικά για το Φεστιβάλ Δελφών, το πρόγραµµα περιλαµβάνει και το έργο Ο Καπετάν Μιχάλης βασισµένο στο µυθιστόρηµα του Νίκου Καζαντζάκη.
Τα έργα θα ερµηνεύσουν δύο διακεκριµένοι πιανίστες της νέας γενιάς, ο Στέφανος Θωµόπουλος και ο Θοδωρής Τζοβανάκης. Μαζί τους ο βαρύτονος Διονύσης Σούρµπης.
Στα πιανιστικά έργα του ο Μάνος Χατζιδάκις αρθρώνει ένα προσωπικό µουσικό ιδίωµα, συνοµιλώντας µε την κλασική φόρµα µέσα από τις αναφορές του σε κλασικούς συνθέτες, αλλά και την ελληνική λαϊκή και ρεµπέτικη µουσική.
Σολίστ: Στέφανος Θωµόπουλος, Θοδωρής Τζοβανάκης
Τραγούδι: Διονύσης Σούρµπης
Παραγωγή: Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κυριακή 17 & Δευτέρα 18|06|2018 ώρα: 19:00
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ, ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ – ΔΕΛΦΟΙ
Αγαμέμνονας, Αισχύλος/Ευριπίδης
Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και µουσική σύνθεση του διεθνούς φήµης συνθέτη και διευθυντή της Λυρικής Σκηνής Γιώργου Κουµεντάκη.
Το έργο είναι µία συρραφή του Αγαµέµνονα του Αισχύλου και της Ιφιγένειας εν Αυλίδι του Ευριπίδη. Πρόκειται για µια παράσταση µε µουσική δωµατίου για τρεις φωνές (δύο ηθοποιούς και έναν µουσικό) που εξιστορεί την πορεία του Αγαµέµνονα, την αφορµή του πολέµου, την θυσία της κόρης του, την επιστροφή του στο Άργος και την δολοφονία του από την γυναίκα του Κλυταιµνήστρα.
Είναι µία συµπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης µε την Οµάδα Χρώµα. Ανέβηκε πρώτη φορά µόνο για τέσσερις sold out παραστάσεις τον Οκτώβριο του 2017 στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου) και εν συνεχεία για δέκα παραστάσεις τον Ιανουάριο του 2018 στον Θέατρο Θησείον.
Ερµηνεύουν οι Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Παπαπαύλου και Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί).
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουµεντάκης
Αποσπάσµατα µετάφρασης: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Μπούνιας
Επιµέλεια κουστουµιών: Βασιλική Σύρµα
Επιµέλεια κίνησης: Χριστιάνα Φελούκα
Φωτογραφίες: Χάρης Γερµανίδης
Συµπαραγωγή Θέατρο Τέχνης – Οµάδα Χρώµα
Παρασκευή 22|06|2018 ώρα: 21:00
ΚΕΝΤΡΙ – ΓΑΛΑΞΙΔΙ
Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες, από το 8tetto
Το a cappella φωνητικό σύνολο 8tetto, ένα σχήµα που αναδεικνύει τη µουσική δυναµική οχτώ γυµνών φωνών χωρίς καµία συνοδεία άλλου οργάνου, παρουσιάζει τη νέα του µουσική παράσταση «Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες».
Έλληνες δηµιουργοί έλαβαν την πρόσκληση να δώσουν ειδικά επιλεγµένες τους συνθέσεις, τις οποίες το φωνητικό σύνολο θα παρουσιάσει µε µοναδικό όχηµα την ανθρώπινη φωνή.
Θα ακουστούν έργα των Σέργιου Βούδρη, Ελένη Καραβούζη, Θέµη Καραµουρατίδη, Γιώργου Κουρουπού, Κωστή Κριτσωτάκη, Νίκου Κυπουργού, Δηµήτρη Μαραµή, Άλκη Μπαλτά, Θοδωρή Οικονόµου, Νίκου Πλατύραχου, Ευανθίας Ρεµπούτσικα, Μαρίας Σαπλαούρα, Φίλιππου Τσαλαχούρη.
8tetto
Σοπράνο: Πένυ Δεληγιάννη, Άννυ Φασσέα
Μέτζο: Τζίνα Μαρκουλή, Αντωνία Τζίτζικα
Τενόροι: Στρατής Στηλ, Νίκος Ζιάζιαρης
Μπάσοι: Ηλίας Καπάνταης, Δηµήτρης Αλεξούδης
Μουσική προετοιµασία: Αλέξανδρος Φαρής
Παραγωγή Φεστιβάλ Δελφών
Σάββατο 23|06|2018 ώρα: 21:00 ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ – ΔΕΛΦΟΙ
Κυριακή 24|06|2018 ώρα: 21:00 ΟΙΚΙΑ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ – ΑΜΦΙΣΣΑ
Λυρικός Βίος: Νέοι συνθέτες μελοποιούν Άγγελο Σικελιανό
Το Φεστιβάλ Δελφών αναθέτει σε ταλαντούχους συνθέτες της νεότερης γενιάς να µελοποιήσουν ποίηση του Άγγελου Σικελιανού. Ο Άγγελος Σικελιανός, µία από τις κορυφαίες φυσιογνωµίες της ελληνικής ποίησης του 20ού αιώνα, έχει συνδέσει το όνοµά του, µαζί µε την αµερικανίδα σύζυγό του Εύα Πάλµερ, µε την αναβίωση της δελφικής ιδέας και τη διοργάνωση των δελφικών εορτών τα έτη 1927 και 1930, που ξανάφεραν τους Δελφούς στο κέντρο του παγκοσµίου ενδιαφέροντος.
Συνθέτες διαφορετικής µουσικής ιδιοσυγκρασίας, καθένας µε τη δική του πορεία στην ελληνική µουσική σκηνή, οι Χάρης Γκατζόφλιας, Χρίστος Θεοδώρου, αδελφοί Καλογεράκη και η Φένια Χρήστου, ενώνουν τους δρόµους τους µελοποιώντας ποιήµατα του Άγγελου Σικελιανού, ενός ποιητή που συνταιριάζει τον διονυσιακό αισθησιασµό µε το απολλώνιο φως. Το αποτέλεσµα αυτής της ανάθεσης είναι δώδεκα καινούρια τραγούδια, που θα ακουστούν για πρώτη φορά στην αυλή του Σπιτιού του Σικελιανού στους Δελφούς, στον χώρο δηλαδή που αποτέλεσε τη βάση για τη διοργάνωση των δελφικών εορτών. Το πρόγραµµα διανθίζεται και µε άλλα τραγούδια των παραπάνω συνθετών από την ήδη υπάρχουσα εργογραφία τους (κυρίως µελοποιήσεις άλλων ποιητών της ίδιας εποχής µε τον Σικελιανό), και κλείνει µε γνωστά τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, διασκευασµένα από τους νεότερους δηµιουργούς.
Θα ακουστούν σε πρώτη εκτέλεση:
Χάρης Γκατζόφλιας: Ραψωδίες του Ιόνιου | Αλαφροΐσκιωτος | Η Χρυσόφρυδη
Χρίστος Θεοδώρου: Στην Μαρία Πολυδούρη | Γράµµατα στην Άννα | Το πρωτοβρόχι
Αδελφοί Καλογεράκη: Στ’ Όσιου Λουκά το µοναστήρι | Η αυτοκτονία του Ατζεσιβάνο | Αναδυοµένη
Φένια Χρήστου: Ωδή σ’ ένα χαµένον έρωτα | Έρωτες | Ο χαιρετισµός
Ανάθεση Φεστιβάλ Δελφών
Σάββατο 30|06|2018 ώρα: 21:00 ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΜΑΙΝΑΣ – ΑΜΦΙΣΣΑ
Σάββατο 11|08|2018 ώρα: 21:00 ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ – ΔΩΡΙΔΑ
Δημήτρης Μαραμής / Η Όπερα των Φαντασμάτων
Ο Βουρκόλακας / Το Στοιχειό
Μουσικό Δράµα
H Όπερα των Φαντασµάτων του Δηµήτρη Μαραµή στηρίζεται στη γνωστή παραλογή Του Νεκρού Αδελφού, το αριστουργηµατικό δηµοτικό αφηγηµατικό τραγούδι µε τον έντονα δραµατικό και µεταφυσικό χαρακτήρα που πραγµατεύεται τη διαδεδοµένη δοξασία για τους βρικόλακες. Το τραγούδι αυτό, που απαντά επίσης σε διάφορες παραλλαγές σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων αλλά και σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συνδέει τον άνθρωπο µε τους αρχέγονους φόβους και τις αρχέγονες δοξασίες του και αποτελεί γέφυρα ανάµεσα στη σύγχρονη και την παλαιότερη εποχή. Το δεύτερο τραγούδι, Το Στοιχειό της Χάρµαινας, σε στίχους του Σωτήρη Τριβιζά, αξιοποιεί έναν θρύλο της περιοχής της Άµφισσας. Αναφέρεται σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα που οδηγεί στην αυτοκτονία και παραπέµπει στη λαϊκή δοξασία για τα «στοιχειά», για τις ψυχές δηλαδή των νεκρών που δεν βρίσκουν ανάπαυση µετά τον θάνατο. Και τα δύο τραγούδια συνδέονται µεταξύ τους µε κοινούς εκφραστικούς τρόπους και κοινές θεµατικές και µας δίνουν την εικόνα µιας προβιοµηχανικής κοινωνίας, φτωχότερης ασφαλώς σε υλικά αγαθά αλλά πλουσιότερης σε ποίηση και µαγεία.
Το έργο είναι ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα παρουσιαστεί στην ολοκληρωµένη του σκηνοθετηµένη µορφή το 2019 στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου.
Eρµηνευτές:
Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Δηµοπούλου, Αργυρώ Καπαρού
Βασίλης Δηµακόπουλος, Βασιλική Καρακώστα
Συµµετέχει µουσικό σύνολο.
Παραγωγή Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Κυριακή 12|08|2018 ώρα: 21:00 ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ – ΔΩΡΙΔΑ
«Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ! Γιάννη μ’»
«Ο γιος µου Γιάννης Μακρυγιάννης» του Γιώργου Μεσολογγίτη.
Ο Γιάννης Μακρυγιάννης γεννήθηκε το 1797 στο Αβορίτι της Δωρίδας. Ήταν ενός έτους όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του, Δηµήτρης Τριανταφύλλου, από τους Τούρκους. Ο Γιάννης, ονοµάστηκε αργότερα Μακρυγιάννης για το ψηλό του ανάστηµα. Η µητέρα του Βασιλική, φτωχή αγρότισσα, τον γέννησε επιστρέφοντας από το χωράφι στο σπίτι. Αναγκάστηκε να φύγει στη Λειβαδιά. Επτά ετών ο Γιάννης µπήκε υπηρέτης και αργότερα τον έστειλαν στην Άρτα. Εκεί, επιδόθηκε στο εµπόριο. Χάρη στην εργατικότητά του κατάφερε να αποκτήσει σηµαντική περιουσία. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Ενώ διαρκούσε ο αγώνας των Ελλήνων κατά των Τούρκων, άρχισε ο εσωτερικός διχασµός που κατέληξε σε εµφύλιο πόλεµο µε οδυνηρές συνέπειες για την επαναστατηµένη Ελλάδα. Πρωταγωνίστησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεµβρίου του 1843, για παραχώρηση Συντάγµατος από τον Βασιλιά Όθωνα. Κατηγορήθηκε για συνωµοσία κατά του βασιλιά και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή του µειώθηκε σε δεκαετή φυλάκιση. Τελικά, έµεινε δυο χρόνια στη φυλακή. Όµως, το διάστηµα αυτό ήταν αρκετό για να κλονιστεί η ήδη εύθραυστη υγεία του από τις κακουχίες της φυλακής. Αποµονώθηκε στο σπίτι του κοντά στην Ακρόπολη όπου και πέθανε το 1864.
Άρχισε να γράφει τα Αποµνηµονεύµατά του το 1829, ένα µνηµείο λόγου και ιστορίας. «…Ό,τι πιο σπουδαίο πράµα τα γράµµατα, η µόρφωση, να µη σε κοροϊδεύουν. Να δώσει να ’ρθει µια µέρα σ’ αυτό τον τόπο, που ο κόσµος θα ’ναι µορφωµένος και δεν θα µπορούν να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους». Μέσα από την προσωπική του ιστορία, ξεδιπλώνεται ένα µεγάλο κοµµάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Με τα «κολλυβογράµµατά του» κάνει µια καταγραφή σηµαντικών ιστορικών γεγονότων, και µέσα από τη µατιά και την αφήγηση της µητέρας του Βασιλικής Τριανταφύλλου, διαπιστώνουµε για άλλη µια φορά πως η ιστορία επαναλαµβάνεται µε τις ίδιες ακριβώς αντιστοιχίες. Σχέσεις µε την υπόλοιπη Ευρώπη, συµφέροντα ξένων και ντόπιων και µια χώρα, η Ελλάδα, πάντα χρεωµένη, διχασµένη και έρµαιο των ξένων Κυβερνητών ή Βασιλέων, να αγκοµαχά και να υποφέρει.
Μια παράσταση στη διάρκεια της οποίας, µέσα από τη ζωή του γιου ανακαλύπτουµε τη µητέρα και, από τα λίγα που ξέρουµε γι’ αυτήν, ανακαλύπτουµε το γιο.
Κείµενο: Γιώργος Μεσολογγίτης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά – Κοστούµια: Κατερίνα Καµπανέλλη
Μουσική: Σταύρος Τσουµάνης
Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
Σχεδιασµός Φωτισµού: Άκης Σαµόλης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Αινείας Τζόπη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Πολυχρονοπούλου
Κλαρίνο (ηχογραφηµένο): Διονύσης Θεοδώσης
Παραγωγή: Πολυχώρος Vault
Ερµηνεία: Ευγενία Αποστόλου
Υποστήριξη Σύλλογος Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης»
Χώροι Εκδηλώσεων
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ, ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ – ΔΕΛΦΟΙ
Από τους γνωστότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, οι Δελφοί αποτελούσαν το πνευµατικό και θρησκευτικό κέντρο του αρχαιοελληνικού κόσµου. Στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηµατίζεται στους πρόποδες του Παρνασσού, ο «οµφαλός της γης» µε το µαντείο των Δελφών και τα υπόλοιπα αξιοθέατα έχουν χαρακτηριστεί ως µνηµείο παγκόσµιας κληρονοµιάς από την UNESCO.
ΚΕΝΤΡΙ – ΓΑΛΑΞΙΔΙ
Η γραφική κωµόπολη του Γαλαξιδίου είναι γνωστή για την πλούσια ναυτική ιστορία της και τη χαρακτηριστική της αρχιτεκτονική. Στη µια πλευρά του λιµανιού βρίσκεται η θέση «Κεντρί», µε το χαρακτηριστικό Διεθνές Μνηµείο της Γυναίκας του Ναυτικού.
ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ – ΔΕΛΦΟΙ
Το διώροφο κτίριο όπου έζησε ο Άγγελος Σικελιανός µε την πρώτη του σύζυγο, την Εύα Πάλµερ, χτίστηκε την περίοδο 1924-1926 σε νεογοτθικό ύφος. Σήµερα λειτουργεί ως Μουσείο των Δελφικών Εορτών.
ΟΙΚΙΑ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ – ΑΜΦΙΣΣΑ
Είχε τη µορφή τουρκικού σεράι, και χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα. Πήρε την ονοµασία της από τον οπλαρχηγό Πανουργιά, έναν από τους απελευθερωτές της Άµφισσας κατά την Επανάσταση, ο οποίος έζησε εκεί µε την οικογένεια του.
ΧΑΡΜΑΙΝΑ – ΑΜΦΙΣΣΑ
Η Χάρµαινα, ή αλλιώς «Συνοικία των Ταµπάκηδων», είναι ένας παραδοσιακός οικισµός σε απόσταση περίπου 500 µέτρων από το Κάστρο της Άµφισσας. Εκεί ήταν συγκεντρωµένα για πολλούς αιώνες τα εργαστήρια κατεργασίας του δέρµατος (βυρσοδεψεία) της περιοχής, που τα έλεγαν επίσης Ταµπάκικα ή Ταµπακαριά.
ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ – ΔΩΡΙΔΑ
Χτισµένο αµφιθεατρικά σε ύψος 850 µ. βρίσκεται το Κροκύλειο Φωκίδας, ένας οικισµός µε πλούσια φυσική οµορφιά που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και είναι ο τόπος καταγωγής του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις