Επιμένει ο δήμος Δελφών- Πίεση σε υπουργείο και βουλευτή για τα Λιμενικά Ταμεία

Η συζήτηση για τη στάση του δήμου σχετικά με το θέμα του αριθμού των δημοτικών λιμενικών ταμείων δεν πρόσθεσε κάτι καινούριο, από τα όσα έως σήμερα γνωρίζαμε. Τα όσα έγιναν γνωστά στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δελφών αποτέλεσαν στην ουσία μία επανάληψη της ήδη εκφρασμένης θέσης της δημοτικής αρχής, αλλά και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης,
πλην εκείνης του Γιώργου Δρακάκη, ο δήμος να διεκδικήσει δύο Ταμεία, πιέζοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και το βουλευτή Φωκίδας, να πάρουν ξεκάθαρη θέση.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος έκανε μία ιστορική αναδρομή στα όσα έγιναν από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση για τη διεκδίκηση των δύο Ταμείων, εστιάζοντας όπως είναι λογικό κατά κύριο λόγο στις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για την ικανοποίηση του αιτήματος. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως από τη στιγμή που το υπουργείο αναγνώρισε το ορθό του αιτήματος, και δήλωσε σύμφωνο πολιτικά, όλες οι μετέπειτα εξελίξεις από την πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών και τον Ηλία Κωστοπαναγιώτου, ο οποίος είχε κληθεί στη συνεδρίαση αλλά δεν παρέστη, ο δήμαρχος είπε πως θα πρέπει στο σύνολό τους οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί να κάνουν γνωστό εάν πλέον έχει αλλάξει η στάση τους. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως ακόμα και εάν σήμερα δεν υπάρχει τρόπος το αίτημα να ικανοποιηθεί, στη βάση δηλαδή της απάντησης που έδωσε υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου, η λύση μπορεί να βρεθεί μέσα μίας τροποποίησης των προβλέψεων, αρκεί όμως να υπάρχει βούληση.
«Δεν κάνουμε πίσω»
Από το στόχαστρο του δημάρχου δεν ξέφυγε και το ότι το υπουργείο εδώ και πολλούς μήνες κωφεύει στις οχλήσεις δήμου και φορέων του Γαλαξιδίου για να ξεκαθαρίσει τη στάση του, επιλέγοντας όμως να απαντά σε ερωτήματα δημοτικού συμβούλου, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα. Συνεχίζοντας την ανάπτυξη των επιχειρημάτων του ανέλυσε τους λόγους που καθιστούν τη διατήρηση του Ταμείου στο Γαλαξίδι αναγκαία, καθώς η έως σήμερα πορεία του έχει αποδείξει πως δεν επιβαρύνει κάποιον άλλο φορέα, αντιθέτως προσφέρει έργο επιλύοντας σοβαρά ζητήματα. «Δεν θα κάνουμε πίσω γιατί έχουμε τα επιχειρήματα με το μέρος», είπε, στρέφοντας ακολούθως τα βέλη του προς την παράταξη Ταγκαλή, με αφορμή και την ανακοίνωση του τελευταίου για την απόφαση που εξέδωσε η εκτελεστική επιτροπή, κάνοντας λόγο για απόφαση μασκαρά.
Κοινό το μέτωπο
Στο σημείο εκείνο ξεκίνησε συζήτηση για το εάν το σώμα θα πρέπει να πάρει μία νέα απόφαση, ή έστω να επικαιροποιήσει την ήδη ληφθείσα, με τους περισσότερους να συμφωνούν πως από τη στιγμή που οι παρατάξεις δεν έχουν αλλάξει θέση, αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο. Με αφορμή την αναφορά του δημάρχου στην ανακοίνωση Ταγκαλή, αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το εάν η μείζονα μειοψηφία συνεχίζει να επιθυμεί τα δύο Ταμεία, ο Θανάσης Μανανάς έσπευσε να διευκρινίσει πως ο χαρακτηρισμός πήγαινε στην περιττή και χωρίς νόημα απόφαση της Επιτροπής, μη σημαίνοντας κάτι άλλο σχετικά με το αίτημα. Ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως όλα μένουν ως έχουν, ακόμα κι αν βλέπουμε όλοι πως το υπουργείο δύσκολα θα αλλάξει στάση, ο λόγος πέρασε ακολούθως στο Γ. Δρακάκη, τον μόνο που εκφράζει εδώ και καιρό διαφορετική θέση, σηκώνοντας μάλιστα και το κόστος αυτής.
Το κίνητρο της ψηφοθηρίας
Οι εδώ και καιρό αναφορές του βέβαια δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους παριστάμενους κατοίκους του Γαλαξιδίου, που έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση, με τους τόνους μάλιστα να ανεβαίνουν σε σημεία της συζήτησης. Ο Γ. Δρακάκης, παίρνοντας το λόγο, έκανε τη δική του ιστορική αναδρομή, θυμίζοντας σε όλους πως η πρώτη απόφαση του δήμου, επί της προηγούμενης θητείας, έλεγε ρητά πως ο τελικός στόχος είναι το ένα Ταμείο, με την απορρόφηση του Γαλαξιδίου στο νέο ενιαίο, με έδρα την Ιτέα. Όπως είπε από την θέση αυτή παρέκλινε ο δήμαρχος, την οποία είχε τότε ψηφίσει, με τον ίδιο να παραμένει σταθερός στις απόψεις του όλα τα χρόνια, καθώς κάθε άλλη πρόταση είναι καταδικασμένη. Ο κ. Δρακάκης σημείωσε πως ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ύπαρξη δύο Ταμείων, άρα και τη διατήρηση του Γαλαξιδίου, ξεκαθάρισε όμως παράλληλα πως αυτό κατά τη δική του άποψη δεν είναι εφικτό, με αποτέλεσμα όσο καθυστερεί ο δήμος τόσο να χάνεται χρόνο για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής. Τέλος απαντώντας στο αίτημα του δήμου για την κατάθεση τροποποίησης από την πλευρά του υπουργείου είπε πως το δημοτικό συμβούλιο δε νομοθετεί αλλά αντιθέτως εφαρμόζει το νόμο. «Η πολιτική ηγεσία δεν παίρνει αποφάσεις ανάλογα με τα ψηφοθηρικά σας θέλω», είπε καταλήγοντας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων του Γαλαξιδίου, αλλά και κάτοικοι, οι οποίοι στο σύνολό τους ζήτησαν τη διατήρηση του Ταμείου, τονίζοντας πως με την ήδη λειτουργία του έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, που σε άλλη περίπτωση δεν θα γίνονταν. Η συζήτηση σε γενικότερες γραμμές κύλησε στο αναμενόμενο κλίμα, καθώς δεν χρειάστηκε να παρθεί κάποια νέα απόφαση, με το δήμο να στρέφει πλέον τις πιέσεις του σε υπουργείο και βουλευτή προκειμένου να ξεκαθαρίσουν άμεσα τις θέσεις τους.
fokidanews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις