Ο ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΑΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ

Η Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1942 από αντάρτες τού ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ,  δηλαδή τήν  ενωμένη τότε Εθνική Αντίσταση   σέ συνεργασία   με Άγγλους σαμποτερ πού είχαν έρθει στην Ελλάδα ακριβώς γιαυτό το σκοπό, . Η επιχείρηση της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την     περίοδο του B.Π .Πολέμου. Η σημασία  της ανατίναξης της γέφυρας ήταν τεράστια.
Κατ' αρχήν  απέκοψε  μια απ'  τις αρτηρίες ανεφοδιασμού του Ρόμελ και διευκόλυνε τις       επιχειρήσεις των συμμάχων στο μέτωπο της Αφρικής Έπειτα έδωσε στους Γερμανούς να καταλάβουν ότι το αντάρτικο που είχαν υποτιμήσει, φούντωνε και για το λόγο  αυτό καθήλωσαν στην Ελλάδα μεραρχίες  οι οποίες   τους ήταν        απαραίτητες σε αλλά  κρίσιμα μέτωπα (π.χ. Αφρική, Ρωσία). Η σημαντικότερη όμως   συνέπεια έχει να κάνει με τον κλιμακούμενο αγώνα του ελληνικού λαού. Η ανατίναξη ενίσχυσε το ηθικό των Ελλήνων και τους δημιούργησε την αισιόδοξη βεβαιότητα ότι ενωμένοι θα μπορούσαν να πετύχουν πολλά στον αγώνα εναντίον των κατακτητών. Αναμφίβολα,  η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου είναι μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντιστάσεως των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η συνεργασία των διαφόρων αντιστασιακών ομάδων έφερε αυτό το μεγάλο αποτέλεσμα αποδεικνύοντας για μια φορά ακόμα,   τις απεριόριστες ικανότητες του ελληνικού λαού, όταν λειτουργεί με γνώμονα την ομόνοια και την εθνική ομοψυχία.  Σήμερα, εβδομήντα τέσσερα (74) χρόνια ύστερα από το μεγάλο και ηρωικό αυτό κατόρθωμα, μνημονεύουμε την ανατίναξη του Γοργοποτάμου ως χρέος και φόρο τιμής στους αγωνιστές της Αντίστασης, 
Σήμερα 74 xρόνια μετά το Γοργοπόταμο αν καί ζούμε σε περίοδο ειρήνης   μας απειλούν  καινούργιοι κίνδυνοι και έτσι η αντίσταση είναι το ίδιο αναγκαία όπως ήταν και τη  μαύρη περίοδο της κατοχής.  
Το 1942 ο Γοργοπόταμος έστειλε σε όλους τους Έλληνες περήφανα  χαιρετισμό μέσω της Αλαμάνας, σήμερα τον Νοέμβριο του 2016 πιστεύω ότι μας στέλνει πάλι περήφανα χαιρετισμό αλλά κατευθείαν λέγοντάς μας ότι: Η εθνική ενότητα   η πίστη στο Θεό και η πίστη μας στη μεγάλη δύναμη της φυλής,  στην υψηλή φύση των Ελλήνων  πού φανερώνεται πάντα στους   κινδύνους, όχι μόνο θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες αλλά θα μας οδηγήσουν και σε νέους θριάμβους.
                Προσοχή όμως στους τούρκους με τά Ελληνικά ονόματα, πού μιλάνε Ελληνικά και τη μωχαμέτικη ψυχή, πού ζουν ανάμεσά μας. Είναι οί απόγονοι και συνεχιστές αυτών πού κάποτε ήθελαν και κράτησαν «Μικρή και έντιμη» την Ελλάδα. Είναι οι συνεχιστές εκείνων πού από το 1832   αφού με τη βοήθεια των ξένων πήραν στα χέρια τους την Ελλάδα, φρόντισαν να φκιάσουν μια πατρίδα  υποανάπτυκτη, καταχρεωμένη στους ξένους, χωρίς  καμιά υπόληψη να εκλιπαρεί τη βοήθεια των άλλων, περιφέροντας συνέχεια το δίσκο της επαιτείας για να ζήσει, πού άφησαν τον λαό αγράμματο αστοιχείωτο  και επιπλέον να τον διαφθείρουν με το ρουσφέτι, μέχρι τη μεγάλη στιγμή (1910)  πού ο Μεγάλος πατριώτης Λευτέρης Βενιζέλος πείρε  στα χέρια του την Ελλάδα. Και τότε ο αναξιοπιστότερος λαός της Ανατολής όπως είχαν καταντήσει τον Ελληνικό λαό έγινε πάλι κομμάτι της Ευρώπης άξιο σεβασμού. Ποτέ κανένας και πουθενά δεν μας νίκησε, από την Άγκυρα δεν μάς γύρισαν πίσω οί τούρκοι, στη θάλασσα δεν μας πέταξαν το 1922 οί τσέτες του Κεμάλ  μας νίκησαν και μας συντρίψανε οί Τούρκοι της Ελλάδας. Είναι αυτοί πού κατέστρεψαν την ΜΕΓΑΛΗ  ΕΛΛΑΔΑ Αυτούς πρέπει πρώτα να νικήσουμε  και ύστερα να κοιτάξουμε για ξένους εχθρούς,   
Αγάντα  αδέρφια, Βίρα και έχει ο Θεός Η Ελλάδα πάντα προχωρά προς τη δόξα μόνη και υπερήφανη   Και αν καμία φορά φαίνεται με σκυμμένο το κεφάλι, γρήγορα πάλι ορθώνει το γρανιτένιο της ανάστημα και υψώνει σπαθί με κόψη τρομερή.                                               
Πειραιάς  25/11/2016
                                                          Αντώνης  Ευθ. Χατζηγιάννης ----- Σκούμπελος
                                                            Πλοίαρχος  Α  Ε.Ν. Ιστορικός --- Ερευνητής


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις