Κορινθιακός Κόλπος – Βαρδούσια – Γκιώνα – Παρνασσός: Προστατευόμενες περιοχές

Πριν λίγες ημέρες, κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο « Οργάνωση και λειτουργία Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών».

Το σχέδιο νόμου έχει ιδιαίτερη αξία για την περιοχή μας καθόσον ο Κορινθιακός κόλπος αλλά και ο Παρνασσός, η Οίτη, η Γκιώνα και τα Βαρδούσια περιλαμβάνονται σε μεγάλο μέρος τους στους φορείς διαχείρισης.
Το σχέδιο νόμου εμπλουτίστηκε μέσα από την δημόσια διαβούλευση η οποία ξεκίνησε στις 13 Νοεμβρίου και έτυχε 504 σχολίων από 231 άτομα και ενδιαφερόμενους φορείς.
Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, οι περιοχές Νατούρα από 419 γίνονται 446, οι προστατευόμενες περιοχές φτάνουν το 100% ενώ για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ προνοείται η χρηματοδότηση των φορέων από τον τακτικό προϋπολογισμό. Έτσι για το 2018 αναγράφονται 4 εκατ ευρώ από το ΥΠΕΝ πλέον των ποσών από το Πράσινο Ταμείο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι Φορείς διαχείρισης (ΦΔΠΠ) νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υπό το ΥΠΕΝ, ξεκίνησαν αρχές 10ετίας του 2000 όταν εντάχθηκαν οι περιοχές Σχοινιά-Μαραθώνα και Ζακύνθου. Οι υπάρχοντες δε μαζί με τους 8 καινούργιους θα έχουν υπό την επίβλεψη τους τις προστατευόμενες περιοχές ΕΖΔ (ειδικές ζώνες διατήρησης) και ΖΕΠ ( ζώνες ειδικής προστασίας) οι οποίες συναποτελούν τις προστατευόμενες περιοχές δικτύου NATURA (φύση) 2000. Η έκταση τους ανέρχεται στο 27.9% της χερσαίας και στο 22,3% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας.
Ποιο συγκεκριμένα ενδεικτικά για την περιοχή μας έχουμε τα παρακάτω.
Ο φορέας διαχείρισης Κορινθιακού κόλπου, περιλαμβάνει 6 διακριτές περιοχές ΕΖΔ και ΖΕΠ (2 χερσαίες, 3 παράκτιες και την μεγάλη θαλάσσια), εκ των οποίων στο νομό είναι η ευρύτερη περιοχή Γαλαξιδίου με έκταση 12.157 Ha, και η παραλιακή ζώνη Ναυπάκτου Ιτέας με 10.637 Ha. (Συνολικά ο Κορινθιακός έχει 236.354). Ο φορέας διαχείρισης θα έχει έδρα την Κόρινθο.
Ο φορέας διαχείρισης Παρνασσού επίσης επεκτείνεται σε 6 περιοχέςστην κατηγορία ΖΕΠ έχει τις κορυφές της Γκιώνας, τη Ρεκά, το Λαζόρεμα, και τη Βαθειά Λάκκα σε έκταση 10.399 Ha, και τα Βαρδούσια σε έκταση 24.789 εκτάρια, τον Παρνασσό με 34384 εκτ. Και σε ΕΖΔ την Γκιώνα με 21.879 εκτ. Βαρδούσια 19.373 εκτ Παρνασσός 18.663 εκτ.
(Παραλείπουμε χάριν οικονομίας την Οίτη και το Καλλίδρομο).
Με το σχέδιο νόμου επιχειρούνται αναγκαίες παρεμβάσεις στην δασική νομοθεσία όπως η νομιμοποίηση των χιονοδρομικών κέντρων σε περιοχές Νατούρα, τα ορειβατικά καταφύγια, δίδεται η δυνατότητα έγκρισης έργων υποδομών, ύδρευσης κτλ.
Με την ψήφιση του προφανώς δεν τελειώνει το κεφάλαιο προστασία περιοχών. Στο πλάνο του ΥΠΕΝ σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ Φάμελλου είναι η εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών μελετών με συνοδεία Προεδρικών διαταγμάτων σχετικών με τις χρήσεις γης και σχέδια διαχείρισης των Προστατευόμενων περιοχών.
Οι προστατευόμενες περιοχές ή θα μετατραπούν σε αναπτυξιακά εργαλεία στα πλαίσια της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας ή δεν θα μακροημερεύσουν.
Η παρέμβαση Φύση και Βιοποικιλότητα που εξαγγέλθηκε με προικοδότηση 17 εκατ ευρώ είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Οι κυβερνητικές προσπάθειες όμως δεν μπορούν να αποδώσουν αν οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς- εκφράσεις τους δεν ενεργοποιηθούν ώστε να εξειδικεύσουν για την περιοχή, να προτείνουν, να διεκδικήσουν να ξεκινήσουν.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.
Χρήστος Βανδώρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις