Ψηλά οι τόνοι για τις ανεμογεννήτριες στην Ψαρομύτα- «Βέλη» και από στελέχη της δημοτικής αρχής κατά της επιτροπής

Το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Ψαρομύτα του δήμου Δωρίδος συνεχίζει να «καίει», και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όπως αναμενόταν, απασχόλησε για μία ακόμα φορά το σώμα. «Βέλη» για το έργο της επιτροπής και από μέλη της πλειοψηφίας.

Την αρχή έκανε ο πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος, ο οποίος ρώτησε για το έργο που έχει παράξει έως σήμερα η επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφορικά με το θέμα. Σημείωσε πως ο ίδιος με τον πρόεδρος της Τολοφώνας έκανε αυτοψία στην περιοχής, κάνοντας λόγο, στην περίπτωση που το έργο προχωρήσει, για έγκλημα. Είπε ακόμα πως τοπική κοινωνία και επαγγελματίες είναι ανάστατοι, ζητώντας μάλιστα να μπουν κόκκινες γραμμές. Αναφερόμενος τέλος στο ρόλο δήμου και περιφέρειας, και στη διαφωνία που προέκυψε με την αλλαγή της απόφασης της δεύτερης μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος, σημείωσε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για διελκυστίνδα σε ξένο «αχυρώνα» καθώς τον ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο έχει το κράτος.
Για το θέμα των ανεμογεννητριών επιχείρησε να μιλήσει στο στάδιο των ερωτήσεων και ο Ιωάννης Μάμμαλης, ο οποίος σε έντονο ύφος είπε πως κάποια στιγμή θα πρέπει να ακουστούν αλήθειες για το θέμα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ο δήμος δείχνει να πατά πάνω σε δύο βάρκες με τις έως σήμερα επιλογές του, εντείνοντας την ανησυχία του κόσμου της περιοχής.
Ο δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης απάντησε αρχικά πως ο δήμος αποφάσισε τη σύσταση για διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δεδομένα, αλλά και τα επιχειρήματα, νομικά και όχι μόνο. Όπως είπε με την ολοκλήρωση των επαφών και των εργασιών της η επιτροπή θα συντάξει ένα πόρισμα και θα το φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε ακολούθως, βάσει αυτού, να δρομολογηθούν οι όποιες άλλες ενέργειες. «Πότε έγιναν όλα αυτά από την επιτροπή;», ρώτησε ο κ. Μάμμαλης, αμφισβητώντας ότι η επιτροπή έχει έως ώρας παράξει έργο, για να του απαντήσει ο δήμαρχος πως αυτό δεν θα πρέπει να το λέει στον ίδιο, αλλά στην ίδια την επιτροπή, της οποίας ο κ. Μάμμαλης είναι μέλος.
«Να βρούμε νέα επιχειρήματα»
Ο πρόεδρος της κοινότητας παίρνοντας το λόγο φάνηκε και αυτός επιφυλακτικός για το εάν έως σήμερα η επιτροπή έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για το σκοπό των οποίων συστάθηκε, ενώ εστίασε μιλώντας για την ουσία του θέματος στις επιπτώσεις που θα έχει η περιοχή στην περίπτωση που το έργο προχωρήσει, με κύριες συνέπειες τις χαμένες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο. «Περιμένουμε για τα δεδομένα που θα έρθουν», επέμεινε ο δήμαρχος, τονίζοντας μάλιστα πως θα πρέπει κάποια στιγμή η επιχειρηματολογία να αλλάξει αφήγημα, καθώς όλα τα έως σήμερα χρησιμοποιημένα «όπλα» δυστυχώς δεν απέδωσαν. «Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε ο Γ. Καπεντζώνης, ζητώντας να βρεθούν νέα επιχειρήματα, πάνω στα οποία θα δομηθεί η πολιτική του δήμου για το θέμα.
Το λόγο πήρε και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ζέτος, ο οποίος αναφερόμενος στο έργο της επιτροπής υποστήριξε πως είναι η συλλογή στοιχείων, που όμως όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να είναι σε άλλη βάση από τα έως σήμερα, καθώς αυτά δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στο έργο. Είπε ακόμα πως η συζήτηση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της κοινότητας και του συλλόγου της Τολοφώνας ήταν αποκαρδιωτική, μιας και οι περισσότεροι καλεσμένοι (κοινότητες και σύλλογοι) δεν έδωσαν το παρών, προσθέτοντας πως ο ίδιος αναμένει πλέον από την πλευρά της ξενοδοχειακής μονάδας που πλήττεται να καταθέσει νεότερα στοιχεία για το θέμα.
«Να δείξουμε δυναμικά τη διαφωνία μας»
«Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να ανατείλει την άδεια», είπε ο Γιώργος Κουλούλας, για να επανέλθει ο Κ. Αντωνόπουλος, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση από την πλευρά του δήμου και της επιτροπής. Μάλιστα, συνεχίζοντας στο ίδιο έντονο ύφος, ο πρώην αντιδήμαρχος ζήτησε από το σώμα να μην περιμένει από κανέναν άλλο την ανάληψη πρωτοβουλιών αλλά να πάρει το ίδιο απόφαση για άμεσες και δυναμικές κινητοποιήσεις. «Να πάμε να εγκατασταθούμε εκεί», είπε χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας στην περίπτωση που αποφασιστεί αυτό πως ο δήμος θέλει πραγματικά να μη γίνει το έργο.
Στην κατακλείδα της συζήτησης το λόγο πήρε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος, με την ανοχή του οποίου έγινε και η παραπάνω συζήτηση, αφού το θέμα δεν ήταν, αλλά και δεν εισήχθη ούτε καν ως έκτακτο, στην ημερήσια διάταξη. Όπως είπε ο πρόεδρος η επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της και στη συνέχεια να φέρει το πόρισμά της στο δημοτικό συμβούλιο για να παρθούν οι όποιες περαιτέρω αποφάσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις