Συνεχίζεται η αγωνία

-Μένει στις διαβεβαιώσεις που του παρείχε το Δ.Σ του Νοσοκομείου «ξεχνώντας» βασικές παραμέτρους της υπόθεσης
-Δεν ανaφέρει ότι για περίπου  6 μήνες δεν πραγματοποιούνται επεμβάσεις καταρράκτη – δεν αναφέρει ότι το μικροσκόπιο είναι ηλικίας περίπου 30 ετών και η εργοστασιακή του χρήση ήταν για κλινική ΩΡΛ
-Ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει αίτημα για αγορά του μικροσκοπίου από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αποφεύγει να απαντήσει στο τι θα πράξει η κυβέρνηση
-Ξεκίνησε η προανακριτική διαδικασία μετά τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Μαντούβαλου. Πρώτος μάρτυρας ο οφθαλμίατρος κ. Μουράτ. Θα ακολουθήσει εκπρόσωπος της διοίκησης του Νοσοκομείου

Χωρίς να δίνει ουσιαστικές απαντήσεις αλλά και χωρίς να παραθέτει όλα τα στοιχεία , προφανώς γιατί κάποιοι φρόντισαν να μην φτάσουν ποτέ σε αυτόν, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Πολάκης προσπαθεί να απαντήσει  στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ σχετικά με την κατάσταση στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Άμφισσας.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης στην απάντησή  του αρχικά αναφέρει ,  με  χρονολογική σειρά,  στο τι ακριβώς έχει συμβεί  με την Οφθαλμολιγική Κλινική παραλείποντας ωστόσο να σημειώσει ότι , εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, ο οφθαλμίατρος κ. Μουρατ  συνεχίζει από τις 21 Φεβρουαρίου να μην χρησιμοποιεί το οφθαλμολογικό  μικροσκόπιο για χειρουργικές επεμβάσεις καταρράκτη γιατί πολύ απλά κανένας δεν μπορεί να του εγγυηθεί ότι σε περίπτωση βλάβης την ώρα της επέμβασης δεν θα διωχτεί ποινικά ο ίδιος , ως μοναδικός υπεύθυνος.
Το  αποτέλεσμα είναι  η Κλινική ουσιαστικά  να υπολειτουργεί αναγκάζοντας δεκάδες ασθενείς είτε να πηγαίνουν σε όμορους νομούς είτε να καταφεύγουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια , κάτι που σημαίνει τεράστιο οικονομικό κόστος για αυτούς  αλλά και για το ίδιο το Δημόσιο,  αν υποθέσουμε ότι καλύπτει μέρος της δαπάνης . 
Επιπλέον, ο κ. Πολάκης ενώ αναφέρει ότι ζητήθηκε και ελήφθη από την εταιρία που το επισκεύασε πιστοποιητικό ορθής λειτουργίας και εγγύηση έξι μηνών 
δεν αναφέρει ,  , προφανώς γιατί δεν ενημερώθηκε , ότι το μικροσκόπιο είναι ηλικίας περίπου  30 ετών ,  αρχικά προοριζόταν για την ΩΡΛ κλινική ενώ και άλλη φορά ,μετά από επισκευή,  χάλασε την ώρα που ο γιατρός πραγματοποιούσε επέμβαση με αποτέλεσμα ο ασθενής παρά λίγο να χάσει για πάντα το φως του. 
Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι ενώ αναφέρει ότι υπάρχει αίτημα ώστε να αγορασθεί νέο μηχάνημα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποφεύγει να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα το κάνει δεκτό ή όχι παρατείνοντας την αγωνία . 
Ακόμη να σημειώσουμε ότι στην απάντηση δεν γίνεται  κουβέντα για τα άλλα εξειδικευμένα μηχανήματα που λείπουν από την οφθαλμολογική – πχ το πεδίο που είναι εκτός λειτουργίας πολλά χρόνια και παρά τις συνεχείς πιέσεις του ιατρικού προσωπικού συνεχίζει να βρίσκεται στις αποθήκες της επισκευάστριας εταιρίας.  
 
Τέλος, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η προανακριτική διαδικασία που αφορούσε στην μηνυτήρια αναφορά του κ. Πέτρου Μαντούβαλου με τον κ. Μουράτ να καταθέτει τις απόψεις του ενώ σε εύλογο χρόνο αναμένεται να καταθέσει και εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ενδυναμώσει την πίεση τόσο προς τα τοπικά όσο και προς τα κυβερνητικά στελέχη στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης του αιτήματος για αγορά νέου μηχανήματος ώστε να επαναλειτουργήσει στο 100% η Οφθαλμολογική Κλινική. 
 

Ακολουθεί η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη
 


Αριθμός                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Πρωτοκ: 38838
 

Απατώντας στις με αριθμό 5741/19-5-2017 , 5870/25-5-2017 και 5929/29-5-2017 ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη βουλή των Ελλήνων από τους βουλευτές κκ Φορτσάκη, Β. Οικονόμου, Ι Φωτήλα, Β. Γιόγακα και Χ. Σταικούρα σχετικά με τη λειτουργία της Οφθαλμολογικής κλινικής του ΓΝ Άμφισσας σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
 
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
 
Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό της Οφθαλμολογικής Κλινικής και συγκεκριμένα το οφθαλμολογικό μικροσκόπιο , παρουσιάστηκε βλάβη. Η τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου πραγματοποίησε έλεγχο την ίδια ημέρα που παρουσιάστηκε η βλάβη και διαπίστωσε ότι για την επισκευή του απαιτούνται εξειδικευμένα ανταλλακτικού (Οπτική ίνα φωτισμού ΟΜ-5) .
Στη συνέχεια, με άμεση και υψηλή προτεραιότητα από τη Διοίκηση και τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επικοινωνία με τον επίσημο αντιπρόσωπο (εταιρία βιοτεχνολογίας) του μικροσκοπίου, την παραγγελία, τις προσφορές, τις εγκρίσεις κόστους για την αποκατάσταση της βλάβης  Η τεχνική υπηρεσία παρέλαβε τα ανταλλακτικά στις 12 Απριλίου 2017 , τα οποία και τοποθετήθηκαν στο μικροσκόπιο στις 13 Απριλίου 2017 , με αποτέλεσμα το μικροσκόπιο να λειτουργεί όπως και πριν την αναφερθείσα βλάβη. 
Στις 9 Μαρτίου και σε συνέχεια του αιτήματος του Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής ζητήθηκε από τον επίσημο αντιπρόσωπο της εταιρίας «έλεγχος καλής λειτουργίας του μικροσκοπίου». Στις 19 Απριλίου το Νοσοκομείο έλαβε την απάντηση για την προσφορά στην οποία αναφέρεται ότι παρέχεται εγγύηση έξι (6) μηνών στις υπηρεσίες. Στις 9 Μάιου πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος καλής λειτουργίας του μικροσκοπίου από τον επίσημο αντιπρόσωπο. Στην τεχνική έκθεση αναφέρεται συνοπτικά ότι το μικροσκόπιο λειτουργεί κανονικά αλλά υπολείπεται σε χαρακτηριστικά σε σχέση με νεότερα μοντέλα. . 
Όλα τα παραπάνω , τα ανταλλακτικά, η βεβαίωση καλής λειτουργίας και οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με οικονομική δαπάνη του Νοσοκομείου.
Επιπλέον, ο εξοπλισμός που υπάρχει στο Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο του Οφθαλμολογικού Τμήματος είναι: σχισμοειδής λυχνία, αυτόματο διαθασίμετρο/κερατόμετρο, αυτόματο φακόμετρο, σύστημα υπερυχογραφικής βιομετρίας, οφθαλμοσκόπιο και οφθαλμολογικός προτζέκτορας.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ακολούθησε και ακολουθεί όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες προμηθειών για τη συντήρηση και αντικατάσταση του εξοπλισμού , σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και τις εγκρίσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο.
 
Επιπλέον,. έχει γίνει αίτημα χρηματοδότησης του οφθαλμολογικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα οφθαλμολογικού μικροσκοπίου από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων 
 
 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός
Παύλος Πολάκης 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις