Πρόθυμος να στηρίξει το αίτημα των δήμων της Φωκίδας για αντισταθμιστικά δηλώνει ο υφυπ/γός Υποδομών

Την προθυμία του να στηρίξει το αίτημα των δήμων της Φωκίδας για αντισταθμιστικά εξέφρασε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Μαυραγάνης και κάλεσε δημόσια μέσω της ΩτΦ τον Βουλευτή κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου να κάνει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό κ. Σπίρτζη και να τον καλέσει να παραστεί.

Πιο εύκολος ο στόχος του δήμου Δελφών
 
Ο κ. Μαυραγάνης κατανόησε πλήρως την απαίτηση του δήμου Δελφών για παροχή δωρεάν των απαιτούμενων ποσοτήτων αδιύλιστου νερού για την κάλυψη των αναγκών του, καθώς ο δήμος δεν έχει καταβάλλει ποτέ αντίτιμο και δεν πρόκειται να καταβάλλει, αφού αρνείται τις χρεώσεις. 
Εξάλλου, με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που διεγράφησαν οφειλές 35 εκ ευρώ, είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν εξακολουθούν να τρέχουν χρεώσεις η ιστορία αργά ή γρήγορα θα επαναληφθεί. Ο υφυπουργός χαρακτήρισε λογικό το αίτημα του δήμου Δελφών και πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα. 
 


Στο Περιβαλλοντικό Τέλος παραπέμπει το δήμο Δωρίδας
 

Τα αντισταθμιστικά εις χρήμα, που ζητεί ο έτερος δήμος της Φωκίδας μπορεί αν τα λάβει, μόνο από το Περιβαλλοντικό Τέλος, όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Μαυραγάνης, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Υλίκης. Ωστόσο, το Περιβαλλοντικό Τέλος είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο εισπράττεται από τους δήμους και αποδίδεται στο κράτος και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να το παρακρατήσουν. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμήσουμε ότι και ο κ. Σπίρτζης, στην απάντησή του σε ερώτηση του κ. Φορτσάκη είχε παραπέμψει για αντισταθμιστικά στο Περιβαλλοντικό Τέλος.  
Ο Υφυπουργός ωστόσο δείχνει πρόθυμος να βρεθεί μια λύση και εκφράζει την απορία του, πως δεν έχει ενημερωθεί το καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργείο, που είναι το Υποδομών και Μεταφορών, για αυτές τις αξιώσεις. 
 

«Περιμένουμε το Βουλευτή σας»


Μέσω της ΩτΦ απευθύνει επίσημη πρόσκληση στο Βουλευτή Φωκίδας κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου να κλείσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό κ. Σπίρτζη και να καλέσει και τον κ. Μαυραγάνη να παραστεί και να στηρίξει τα αιτήματα της περιοχής. «Τον περιμένω να του πείτε και να με ενημερώσει να παραβρεθώ και να στηρίξω το αίτημα, γιατί η αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ ανήκει στον Υπουργό. Θέλω όμως να βοηθήσω», θα μας πει χαρακτηριστικά. 
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν μπορέσουν να μπουν αντισταθμιστικά εις χρήμα, η αντιμετώπιση του κ. Μαυραγάνη δείχνει, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι διατεθειμένη να βρεθεί μια συναινετική λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. 
 

Σε ξένο αχυρώνα  
 
Η απόδοση αντισταθμίσματος είς χρήμα προβλέπεται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, γνωστό ως πολυνομοσχέδιο και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 66 και αφορά την απόδοση 1 λεπτού του ευρώ ανά κυβικό κατανάλωσης. Το ποσό που αντιστοιχεί στο δήμο Δωρίδας κυμαίνεται από 1.800.000 ευρώ, έως και 2.200.000 ετησίως. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές, το υπουργείο Εσωτερικών δε νομιμοποιείται να επιβάλλει αντισταθμιστικά, αφού μόνο αρμόδιο υπουργείο είναι το Υποδομών. 
Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ, ως ΑΕ δεν επιβλέπεται από το ελληνικό δημόσιο και ούτε το υπουργείο Υποδομών δύναται να την υποχρεώσει σε κάτι τέτοιο, αν η εταιρεία δεν το δέχεται. Πολύ δε περισσότερο, εφόσον η εταιρεία έχει περάσει στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και βάσει των εφαρμοστικών νόμων που προκύπτουν ως απόρροια των δανειακών συμβάσεων το δημόσιο δεν μπορεί να επιφέρει σε καμιά από τις υπό αξιοποίηση εταιρείες επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Σε περίπτωση δε, που η εταιρεία πωληθεί, ακόμη και έχει αλλάξει η  νομοθεσία, ακόμη και έχει συναινέσει η ΕΥΔΑΠ για την απόδοση αντισταθμιστικού τιμήματος, ο νέος ιδιοκτήτης δε δεσμεύεται νομικά ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. 
 

Γιατί δεν ξεκίνησαν από το αυτονόητο;
 

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του κ. Μαυραγάνη προκαλούν σοβαρές απορίες. Πως ξεκίνησαν οι Δήμαρχοι του νομού να έχουν τέτοιες αξιώσεις, χωρίς να έχουν ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο και γιατί δεν το έπραξαν; Γιατί, σε συνεννόηση με το Βουλευτή, ο οποίος στηρίζει το αίτημά τους, δεν φρόντισαν πριν ξεκινήσουν και πριν ο κ. Κωστοπαναγιώτου προβεί σε δημόσιες δηλώσεις με δελτία τύπου που τον δεσμεύουν, να εξασφαλίσει τη συναίνεση του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι φάνηκαν εντελώς ανενημέρωτοι, αλλά και ότι αποδέχονται πλήρως τις απόψεις της ΕΥΔΑΠ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση του υπουργού κ. Σπίρτζη.  
Από τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι, γίνεται αντιληπτό ότι περισσότερο στοχεύουν στις εντυπώσεις και τη διατήρηση του θέματος ψηλά στην τοπική ατζέντα για εσωτερική κατανάλωση και πολύ λιγότερο στην ουσία!
Ο κ. Μαυραγάνης με τις δημόσιες δηλώσεις του πετάει τη μπάλα στο Βουλευτή αποκλειστικά και μόνο για το θέμα και πλέον είναι στο χέρι του αν θα την πιάσει ή θα φάει ένα γκολ που είναι πιθανόν να του στοιχήσει την υστεροφημία του!
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις