Προληπτική δράση για σεισμούς και φυσικές καταστροφές από το Δήμο Δελφών

Μια ιδιαίτερα σημαντική όσο και παραγωγική πρωτοβουλία υλοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών η Π.Ε. Φωκίδας, ο Δήμος Δελφών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άμφισσας πραγματοποιώντας την ημερίδα με θέμα "Σεισμοί και αντισεισμική προστασία", η οποία δεινεργήθηκε με τη συνδρομή και τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).


Η ημερίδα αποτέλεσε μια ιδιαίτερη συμβολή στην ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα φαινόμενα καταστροφών, την ψύχραιμη αντιμετώπισή τους, την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού και την εν γένει προετοιμασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων υπηρεσιών στο πλαίαιο της προληπτικής δράσης και του συντονισμού δράσεων, ώστε να προκύψει πλήρης ετοιμότητα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως οι σεισμοί, το τσουνάμι, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.
Την ορθή νοοτροπία και την επίδειξη πνεύματος ευθύνης και προληπτικού σχεδιασμού της Π.Ε. Φωκίδας και του Δήμου Δελφών μάλιστα εξήραν επανειλημμένα και χαρακτηριστικά οι καθηγητές που παρέστησαν και τοποθετήθηκαν σχετικά με τις εισηγήσεις τους στην ημερίδα.
Στα θετικά για την περιοχή μας, μεταξύ άλλων, από τη διενέργεια της ημερίδας συγκαταλέγονται η συνεργασία από εδώ και στο εξής του Δήμου Δελφών με τον ΟΑΣΠ για την εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, των μέτρων και του σχεδίου προστασίας και προειδοποίησης, με τα οποία θε εξοπλιστεί πλέον ο δήμος, τον προγραμματισμό σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς και εθελοντικές οργανώσεις, τη διενέργεια ΣΟΠ την προσεχή Άνοιξη με την παρουσία εκπροσώπου του ΟΑΣΠ και την εκπόνηση πρότασης για την άμεση πρακτική αντιμετώπιση σε σεισμό ή τσουνάμι στην Ιτέα και την Κίρρα.
Ο Θαν. Παναγιωτόπουλος κατά το χαιρετισμό του τόνισε ότι δεν χρειάζεται να γίνει σεισμός για να κινητοποιηθούν η Πολιτική Προστασία και οι υπηρεσίες του δήμου και επεσήμανε πως η διενέργεια της ημερίδας ήταν μια άριστη ιδέα της Π.Υ. Άμφισσας, την οποία ο Δήμος Δελφών έθεσε με χαρά υπό τη σκέπη του προκειμένου ο τόπος να θωρακιστεί απέναντι σε παν ενδεχόμενο.
Ο Δήμαρχος Δωρίδας, Γ. Καπεντζώνης, κινήθηκε σε ανάλογο πνεύμα και έδωσε έμφαση στο σεισμικό ιστορικό του παραλιακού μετώπου της Δωρίδας.
Ο Δρ. Γερ. Παπαδόπουλος, Δ/ντης Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθησύχασε την κοινή γνώμη ότι δεν πραγματοποιείται η ημερίδα επειδή επίκειται σεισμικό φαινόμενο, αλλά πρόκειται, τόνισε, για μια υγιή αντίληψη, η προληπτική δράση για το θέμα. Χαρακτήρισε τη Φωκίδα ως τόπο πολύπαθο κατά το παρελθόν και παρουσίασε το ιστορικό της σεισμικής δράσης στη Φωκίδα. Κύριοι σταθμοί αποτέλεσαν οι περιπτώσεις του 1402, του 1794 και του 1870, σεισμοί άνω των 6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που οι δύο εξ αυτών προκάλεσαν και τσουνάμι.
Ο ομόλογός του Δρ. Χαρ. Κοντοές ανέπτυξε τη συμβολή των δορυφορικών συστημάτων στη μελέτη των φυσικών καταστροφών, δηλαδή πέραν των σεισμών, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, ενώ ο Δρ. Ευθ. Λέκκας, καθηγητής του τμήματος  Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεποστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας επικεντρώθηκε σε θέματα σχετικά με την ενημέρωση για τα σεισμικά φαινόμενα, τον ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό. την πληροφόρηση και την εκπαίδευση του πληθυσμού σχετικά με την αντιμετώπιση των σεισμών. Ταυτόχρονα, ανέλυσε το περιεχόμενο ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού και για τους δύο βαθμούς της Τ.Α. και εστίασε ιδιαίτερα στην περιοχή των Δελφών.
Ο  Αντιπύραρχος Σίμος Αποστόλου, Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άμφισσας, αναφέρθηκε στην εισήγησή του στον ρόλο του σύγχρονου Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, ενώ ο Αντιπύραρχος Αθανάσιος Μπαλάφας, Προϊστάμενος του  Γραφείου Επιχειρήσεων της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέπτυξε την ευθύνη και τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ομάδων Έρευνας και Διάσωσης στο αστικό περιβάλλον σε κρούσματα ισχυρών σεισμικών φαινομένων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις