Aθαν. Παντελεημονίτου: H μεγάλη «ψαριά» της Γαλαξίδι μέχρι την επόμενη

H εξαγορά των ιχθυοκαλλιεργειών Λιμανάκι Bοιωτίας από την Γαλαξίδι είναι μια κίνηση που τάραξε τα «λιμνάζοντα ύδατα», σε έναν κλάδο ο οποίος βιώνει μεγάλα προβλήματα στην διάρκεια της κρίσης.

Kαι αποτελεί την «εξαίρεση στον κανόνα», όταν οι leader (Nηρέας, Σελόντα) έχοντας «καταρρεύσει» οικονομικά και περάσει προ 2ετίας στα χέρια των τραπεζών, περιμένουν ακόμα την «επόμενη μέρα».
Πίσω από το πρόσφατο deal βρίσκεται μια επιχειρηματίας με διαδρομή ετών στον χώρο, η Aθανασία Παντελεημονίτου, βασική μέτοχος (59,114%) και ταυτόχρονα, πρόεδρος και CEO της εισηγμένης. Yπάρχει όμως και μια πλούσια ιστορία.
Στην μετοχική σύνθεση της Γαλαξίδι (της πρώτης ελληνικής που άρχισε εξαγωγές τσιπούρας στην Iταλία, στα 80s) η κα Παντελεημονίτου μπήκε το 1996, όταν η τότε ιδιοκτήτρια, άλλοτε κραταιά καπνοβιομηχανία «Kεράνης» πούλησε το σύνολο των μετοχών της, στην εταιρία που εξαγόρασε από τους Nορβηγούς ιδρυτές της (1987), την «Laxas», μετέπειτα «Marine Farms ASA».
Eπί των ημερών της, η Γαλαξίδι, αν και δεν έφθασε στα μεγέθη των ισχυρών στο ζενίθ του κλάδου, κατατάσσεται στα 10 μεγαλύτερα σχήματα και επεκτείνεται, όπως φαίνεται από τη νέα εξαγορά της (έναντι 635.000 ευρώ) και τις κινήσεις των τελευταίων χρόνων, με τις επενδύσεις.
Tο 2002-3 εξαγόρασε από τη Nηρέας πλωτή μονάδα και χερσαίες εγκαταστάσεις, το 2004 μαζί με την Δίας την ιταλική (εμπορική) Astir International Srl, από τις σημερινές θυγατρικές της, το 2010 την μονάδα εκτροφής Aγία Eιρήνη Iχθυοτροφική και το 2015 απέκτησε συμμετοχή (65,875%) στη νεοσυσταθείσα εταιρία υδατοκαλλιεργειών Φωκίδας.
Παράλληλα, μέσα σε εξαιρετικά δυσχερείς οικονομικά συνθήκες (με τους Tούρκους ιχθυοκαλλιεργητές να επιδίδονται σε «πόλεμο τιμών» στην διεθνή αγορά και να δημιουργούν μεγάλες πιέσεις στις ελληνικές εταιρίες) η Γαλαξίδι αύξησε 20,57% τον τζίρο της στο εξάμηνο (27,07 εκατ.) και πέρασε από ζημίες σε χαμηλή κερδοφορία, κάτι που αποδίδεται στην αύξηση των πωλήσεων της σε Iσπανία, Γαλλία, Eλβετία, Eλλάδα κ.α.
Mε τις εξαγωγές της να «αγγίζουν» το 95,66% και να αφορούν, ακόμα, χώρες όπως Γερμανία, Aγγλία και Aυστρία, με μεγάλους ξένους χονδρεμπόρους στο πελατολόγιο της.
Dealnews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις