Ίδρυση ΔΕΥΑ στα σκαριά από το Δήμο Δελφών

Στην ίδρυση Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στα πρότυπα των περισσότερων δήμων ίδιου και φυσικά μεγαλύτερου διαμετρήματος πληθυσμιακά προχωράει άμεσα ο Δήμος Δελφών,
όπως γνωστοποίησε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο Θαν. Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος αυτός φορέας προορίζεται να αναλάβει συνολικά την ευθύνη της ύδρευσης και της αποχέτευσης στο δήμο, αποφορτίζοντας την εκάστοτε δημοτική Αρχή από την αφιέρωση σημαντικού υπηρεσιακού και πολιτικού κεφαλαίου προς όφελος άλλων τομέων κι αρμοδιοτήτων, εξ ίσου κρίσιμων για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά της.
Σε πρώτη φάση θα εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και μετά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες σύστασής του. Η ΔΕΥΑ Δήμου Δελφών θα διοικείται από διοικητικό συμβούλιο 7 έως 11 ατόμων, επικεφαλής του οποίου θα οριστεί Γενικός Διευθυντής και στα μέλη της θα συμπεριλαμβάνονται μέλη του δημοτικού συμβουλίου και εκπρόσωποι από την κοινωνία των δημοτών με την αναγκαία επάρκεια γνώσης στα ζητήματα του συγκεκριμένου πεδίου. Η διοίκησή της θα είναι ανεξάρτητη και δε θα υπόκειται σε λογοδοσία προς την εκάστοτε δημοτική Αρχή, όπως συμβαίνει δηλαδή και στις λοιπές ανάλογες επιχειρήσεις των δήμων της χώρας.
Μεταξύ των κύριων υποχρεώσεών της θα είναι η έκδοση και η είσπραξη των λογαριασμών χρέωσης του ύδατος, η μέριμνα για την ποιότητα του πόσιμου νερού και οι αναγκαίες επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Προβλέπεται, παράλληλα, να απορροφήσει το υπαλληλικό προσωπικό του δήμου που σχετίζεται με αυτό το πεδίο αρμοδιότητας. Στα πρώτα βήματά της θα υποστηριχτεί από την ΔΕΥΑ του Δήμου Λαμιέων στο πλαίσιο της άριστης σχέσης και της συνεργασίας που χαρακτηρίζει τους δύο δήμους και θα επιστεγαστεί, πιθανότατα, με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών των δύο δήμων.
Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό, αναγκαίο και φιλόδοξο εγχείρημα, σύμφωνα με στελέχη της δημοτικής Αρχής, από το οποίο προσδοκούν σημαντικά διαχρονικά οφέλη για τους δημότες, εφ όσον στηθεί με τον απαραίτητο σχεδιασμό και τα σωστά βήματα. Με την πρόταση είναι σύμφωνη κατ αρχάς και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Παν. Ταγκαλή.
Ανάμεσα στις θετικές επενέργειες που αναμένονται, με την αναγκαία προϋπόθεση της ορθής σύστασης και λειτουργίας της επιχείρησης, είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας στο δήμο στη συγκεκριμένη ιδιαίτερα κρίσιμη αρμοδιότητα και η μεγαλύτερη τεχνοκρατική διάσταση στα ζητήματα της ύδρευσης και της αποχέτευσης σε σχέση με την υπηρεσιακή που κυριαρχεί σήμερα. Ενδεικτικό είναι ότι η ΔΕΥΑ θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια ανάθεσης εκτέλεσης έργων για τους τομείς αυτούς σε ιδιώτες, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και στις άλλες ΔΕΥΑ της χώρας, σε αντίθεση με το δύσκαμπτο και γραφειοκρατικό σύστημα που διέπει ως σήμερα τη λειτουργία των δήμων που δεν διαθέτουν ΔΕΥΑ.
Ταυτόχρονα, αποδεσμεύει την εκάστοτε δημοτική Αρχή από μια σημαντική αρμοδιότητα και επιτρέπει τη διοχέτευση της δράσης της προς την προώθηση εντονότερων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Τέλος, η συνεπαγόμενη κι αναγκαία “αποπολιτικοποίηση” του ζητήματος της ύδρευσης και το πέρασμά του στη διαχείριση ενός τεχνοκρατικού περισσότερου οργάνου φιλοδοξεί να εκτονώσει την πολιτική φόρτιση στο πεδίο αυτό. Κάτι που μόνο αμελητέας ποσότητας θέμα δεν είναι, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την τοξικότητα που συνόδευσε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τη διαχείριση του θέματος από ικανό τμήμα του τοπικού αυτοδιοικητικού κόσμου αλλά και του Τύπου το τελευταίο τουλάχιστον εξάμηνο.

amfissaface.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις