Διαπιστευμένες και μη αναλύσεις νερού στο Δ.Δελφών - Η επιστολή της ''Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών''

Η εταιρεία Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών, που πραγματοποιεί τις μετρήσεις για την καταλληλότητα των υδάτων για λογαριασμό του Δήμου Δελφών, μέσω του Επιστημονικού Διευθυντή της, Δημόκριτου Ρουκά, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση αναφορικά με τις τελευταίες σχετικές μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οι δημότες του Δήμου Δελφών μπορούν να εξαγάγουν αβίαστα τα συμπεράσματά τους...

Δειγματοληψίες και Αναλύσεις δειγμάτων Νερού Δήμου Δελφών
Αναφορικά με τα πρόσφατα αποτελέσματα αναλύσεων που πραγματοποίησε η εταιρεία μας στο Δήμο Δελφών – Δημοτική Ενότητα Ιτέας στις 28.07.2016, έχουμε να σας δηλώσουμε τα κάτωθι.
Τα Εργαστήριά μας ιδρύθηκαν το 1988 και ασχολούνται με Μικροβιολογικές και Χημικές Αναλύσεις Νερού και Τροφίμων. Ο στόχος να αποτελέσουμε ένα Εργαστήριο με επίσημη διεθνή αναγνώριση της επιστημονικής επάρκειας και ακεραιότητάς του, μας ώθησε στην ανάγκη Διαπίστευσης της εταιρίας μας. Τα Εργαστήρια μας έχουν ήδη διαπιστευτεί από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης το 2002, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/ΙΕC 17025, ως Εργαστήριο Δοκιμών για μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις νερών και τροφίμων και ως Εργαστήριο Δειγματοληψίας νερού (Πιστοποιητικό Διαπίστευσης Αρ. 102).
Αναφορικά με τις αναλύσεις νερού, τα εργαστήριά μας είναι διαπιστευμένα για το σύνολο των παραμέτρων της Νομοθεσίας του Πόσιμου Νερού σύμφωνα με την ΚΥΑ 2600/2001. Τα εργαστήριά μας συνεργάζονται με μεγάλο αριθμό Δήμων σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Με το Δήμο Δελφών συνεργαζόμαστε σε θέματα που αφορούν διαπιστευμένες δειγματοληψίες και αναλύσεις νερού και αποβλήτων.
Αναλυτική περιγραφή των δραστηριοτήτων μας στις ανωτέρω παρεχόμενες υπηρεσίες:
α. Δειγματοληψία και Μεταφορά Δειγμάτων Νερού:
Περιλαμβάνει τη λήψη των δειγμάτων σε κατάλληλα αποστειρωμένα δοχεία, την τοποθέτηση τους σε ισόθερμα δοχεία μεταφοράς δειγμάτων (φορητά ψυγεία εντός των οποίων έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες, ώστε να μη μεταβάλλεται η μικροβιολογική εικόνα των δειγμάτων από τη στιγμή της δειγματοληψίας μέχρι την ανάλυσή τους) και την αυθημερόν μεταφορά τους στα εργαστήριά μας στην Αθήνα.
β. Παραλαβή και Ανάλυση Δειγμάτων Νερού:
Περιλαμβάνει τη λήψη των δειγμάτων, τον έλεγχο για την καταλληλότητά τους σε σχέση με τις πρότυπες προδιαγραφές και την αυθημερόν ανάλυσή τους, μέσα από ένα εσωτερικό σύστημα διασφάλισης τόσο της ιχνηλασιμότητας των μηχανημάτων που
χρησιμοποιούνται όσο και της παρακολούθησης της εγκυρότητας των δοκιμών. Όλες οι ανωτέρω απαιτήσεις, τεκμηριώνονται σαφώς μέσα από το εφαρμοζόμενο σύστημα ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025, το οποίο αποτυπώνεται με την
ύπαρξη του Εθνικού Λογοτύπου Διαπίστευσης στο πάνω δεξί τμήμα του Πιστοποιητικού Δοκιμών μας (όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα).
Σε ότι αφορά τώρα, τις Νομοθετικές απαιτήσεις για τα εργαστήρια που διενεργούν επίσημους ελέγχους για πόσιμο νερό, ισχύουν τα ακόλουθα:
- Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το πόσιμο νερό ΚΥΑ 2600/2001, (παράγραφος 3 του άρθρου 12) "οι εργαστηριακές αναλύσεις του νερού διενεργούνται από
οργανωμένα εργαστήρια των ΟΤΑ, ΔΕΥΑ ή ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήρια και εφόσον όλα αυτά πληρούν τις απαιτήσεις του Παραρτήματος ΙΙΙ".
- Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. εγκύκλιο ΔΥΓ2/οικ 42736/Υπουργείο Υγείας, επανακαθορίζεται εκ νέου η απαίτηση να είναι τα Εργαστήρια Διαπιστευμένα για να έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν ελέγχους για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού και λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Σε ότι αφορά τη δειγματοληψία της 28.07.2016, η εταιρεία μας πραγματοποίησε δειγματοληψία στο Δήμο Δελφών – Δ.Δ. Ιτέας, τα αποτελέσματα των οποίων απεστάλησαν στο Δήμο στις 3.8.2016. Από τα Πιστοποιητικά των αναλύσεων προκύπτει
ότι το νερό είναι ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ και συστήθηκε η, για προληπτικούς λόγους, αύξηση της χλωρίωσης του νερού ώστε να ανιχνεύεται υπολειμματικό χλώριο στα επίπεδα των 0,3-0,5 ppm.
Κατά τη διάρκεια διενέργειας της δειγματοληψίας από τα εργαστήριά μας, μας εδόθησαν φιάλες από εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης του Δήμου, προκειμένου να συλλεχθούν επιπλέον δείγματα από τα ίδια σημεία και να σταλούν σε εργαστήριο της επιλογής τους. Στις συγκεκριμένες φιάλες, αγνώστου προέλευσης και κατάστασης αποστείρωσης, ελήφθησαν παράλληλα δείγματα τα οποία στη συνέχεια παραδόθηκαν στους εκπροσώπους της Αντιπολίτευσης. Ο τρόπος συντήρησης-μεταφοράς και αποστολής των συγκεκριμένων δειγμάτων είναι άγνωστη σε εμάς.
Στις 3.8.2016 μας εστάλησαν από το Δήμο, αποτελέσματα των δειγμάτων που απέστειλε η Αντιπολίτευση σε δεύτερο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα από τον έλεγχο των Πιστοποιητικών αυτών κατέδειξαν ότι τα Πιστοποιητικά που μας εστάλησαν δεν φέρουν λογότυπο του ΕΣΥΔ, ως εκ τούτου όλες οι αναλύσεις που περιγράφονται σε αυτό δεν θεωρούνται διαπιστευμένες και δεν δύναται να τεκμηριωθεί η εγκυρότητα των περιγραφόμενων δοκιμών σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου ISO 17025.
Είμαστε στη διάθεση του Δήμου και μέσω αυτού των δημοτών του για οποιαδήποτε επεξήγηση ή πληροφορία απαιτηθεί. Σημειώνεται ότι τα εργαστήριά μας υπάγονται σε ελέγχους από τον επίσημο και αρμόδιο ανεξάρτητο φορέα ελέγχου, το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).
Με εκτίμηση
Για τα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών
Δημόκριτος Ρουκάς
DVM, Μικροβιολόγος –Υγιεινολόγος MSc
Επιστημονικός Διευθυντής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις