Ανάκληση υπαγωγής στον 4178/13 και 5,5εκατ. πρόστιμο για τα Τουμπανάρια

Σιγά-σιγά φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει προς τα που θα πάει η υπόθεση “Τουμπανάρια” και τα εκεί κατασκευασμένα αυθαίρετα εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Υπόθεση στην οποία εμπλέκονται εκτός της εταιρείας ιδιοκτησίας των αυθαιρετων και αρκετοί πρώην αυτοδιοικητικοί του Δήμου Δελφών.

Οι μέχρι τώρα αποφάσεις αφορούν το διοικητικό μέρος της υπόθεσης, δηλαδή τον χαρακτηρισμό των κτισμάτων και την υποβολή προστίμων.
Η εταιρείας -ή μάλλον οι εταιρείες, αν και ανήκουν στα ίδια πρόσωπα- που κατέχει τα ακίνητα αποδέχθηκε τελικά τον αιθαίρετο χαρακτήρα τους υποβάλοντας αίτηση υπαγωγής στον νόμο 4178/13 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. Πράξη που όμως ήρθε σχεδόν πέντε χρόνια μετά τις αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, από το φθινόπωρο του 2008, που έκρινε τα κτίσματα κατεδαφιστέα και απαιτούσε την επιβολή προστίμων.
Η υπαγωγή στον ν. 4178, που αρχικά έγινε δεκτή από την πολεοδομία του Δήμου Δελφών, φάνηκε ότι θα ανέστρεφε την εξέλιξη. Σημείο καμπής στην υπόθεση, ωστόσο, ήταν η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ τον Φεβρουάριο του 2015 που αποφαινόταν επίσης υπέρ της κατεδάφισης και της επιβολής προστίμου ύψους 22,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Το γεγονός αυτό είναι μάλλον η αρχή του τέλους για την υπόθεση “Τουμπανάρια”, αφού μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της αναφέρεται ότι τα κτίσματα είναι κατασκευασμένα εντός “ζώνης οικιστικού ελέγχου” (ΖΟΕ Δελφών), περιοχή στην οποία δεν βρίσκει εφαρμογή ο ν. 4178 αφού υπάρχουν καθορισμένες χρήσεις γης.
Φυσικό επακόλουθο η ανάκληση των δηλώσεων υπαγωγής στον ν. 4178 και φυσικά η επιβολή προστίμων τόσο για την κατασκευή όσο και για την διατήρηση των κτισμάτων επί μία δωδεκαετία, μέχρι στιγμής. Το συνολικό ποσό που προκύπτει από τα εν λόγω πρόστιμα αγγίζει τα 5,5εκατ. ευρώ και είναι επιπλέον αυτού που επιβλήθηκε από το ΣΥΠΟΘΑ, και λογικά το ποσό θα αυξάνεται όσο τα κτίσματα παραμένουν εκεί με νέα πρόστιμα διατήρησης για κάθε έτος που θα προστίθεται.
Φυσικά το πότε, πώς και εάν θα εισπραχθούν στο σύνολό τους τα πρόστιμα είναι δύσκολο να διευκρινιστούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και δεδομένου ότι μεγάλο μέρος από τα 5,5εκατ. είναι υπέρ του Δήμου Δελφών, αναμένεται κάποια στιγμή στο μέλλον μια οικονομική ανάσα για τον υπερχρεωμένο δήμο.
Μετά από τα παραπάνω, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται πλέον στη δίκη για το ποινικό μέρος της υπόθεσης. Το σημαντικό που προκύπτει από το ύψος των προστίμων αφορά την αντικειμενική αξία που λήφθηκε υπόψη για την επιβολή αυτών και η οποία ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Παράμετρος εξαιρετικά σημαντική αφού μπορεί να επηρεάσει τον χαρακτηρισμό των κατηγοριών ως πλημμελήματα ή κακουργήματα, αν και σε πρώτη φάση αυτό που εξετάζεται είναι η αξία της γης.
Δείτε παρακάτω όλες τις αποφάσεις του Δήμου Δελφών για την ανάκληση υπαγωγής τον ν.4178 και την επιβολή των προστίμων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις