Stop στις μεταλλευτικές γεωτρήσεις χωρίς υδρογεωλογική μελέτη

Ομόφωνα αποδεκτό έκανε το δημοτικό συμβούλιο του Δ. Δελφών κατά την τελευταία του συνεδρίαση το αίτημα της Τ.Κ. Καστελλίων, στο οποίο συναπτόταν και κείμενο με 92 υπογραφές κατοίκων του χωριού, αναφορικά με τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η εξορυκτική εταιρεία «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες»
σε περιοχές γύρω από πηγές, οι οποίες αφ’ ενός πραγματοποιήθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική υδρογεωλογική μελέτη και αφ’ ετέρου δεν τηρούν τις διατάξεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στα θέματα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους κατοίκους των Καστελλίων, να υφίσταται άμεσος κίνδυνος για τα νερά από τα οποία υδρεύεται το χωριό.
Εισηγούμενος το θέμα ο τοπικός Αντιδήμαρχος, Νικόλαος Μολιώτης, τόνισε: “Στην εταιρεία «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ», διάδοχο της εταιρείας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.», έχουν παραχωρηθεί, για εκμετάλλευση και έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη εκτάσεις 47.692 στρεμ. στον τομέα ΒΤ3 στα διοικητικά όρια των Τ.Κ. Καλοσκοπής, Καστελλίων και Προσηλίου Δήμου Δελφών με έγκριση ΜΠΕ του ΥΠΕΚΑ και στους τομείς ΒΤ1 & 2 στα διοικητικά όρια των Τ.Κ. Αποστολιά, Καστελλίων, Οινοχωρίου και Προσηλίου Δήμου Δελφών με έγκριση ΜΠΕ του ΥΠΕΚΑ.
Στη συνέχεια παρουσίασε τις σχετικές αποφάσεις της Τ.Κ. Καστελλίων, που προέκυψαν μετά από κατεπείγουσα συνεδρίαση, καθώς διαπιστώθηκε ότι η μεταλλευτική εταιρία «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε.» προχωράει στη διάνοιξη ερευνητικών μεταλλευτικών γεωτρήσεων σε χώρους πλησίον πηγών περιφέρειας Τ.Κ. Καστελλίων και υπάρχουν υπόνοιες για κίνδυνο απώλειας πηγαίων – υπογείων νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση του χωριού εξαιτίας αυτής της δραστηριότητας.
Σύμφωνα με αυτές, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το Τοπικό Συμβούλιο θα πρέπει με την απόφασή του αυτή να μην επιτρέψει γεωτρήσεις στην περιοχή Καστελλίων και εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες ότι σε περίπτωση ενεργοποίησης των ερευνητικών γεωτρήσεων θα χαθούν τα νερά των πηγών που ανέκαθεν υδροδοτούν τα Καστέλλια με απρόβλεπτες συνέπειες για το ίδιο το χωριό. Και ότι ο Νόμος (Δασικός και Περιβαλλοντικός) καθώς και οι περιβαλλοντικοί όροι γενικά δεν επιτρέπουν μεταλλευτικές επεμβάσεις σε αρκετή απόσταση από αρχαιολογικούς χώρους και από πηγές. Και ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει μαζική κινητοποίηση και καθολική αντίδραση όλων των κατοίκων του χωριού.
“Απ’ ό,τι γνωρίζουμε δοθήκαν παραχωρήσεις και για τη θέση «Καλός Διπλοπίττες» όπου υπάρχει πλούσια δραστηριότητα υπόγειων υδάτων. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από την ύπαρξη δύο πηγαδιών (ένα ανοικτό και ένα κλειστό) αλλά και τριών πηγών (Μηλιά, Κανάλια, Τάρναβος) πολύ κοντά η μία με την άλλη και που μάλλον επικοινωνούν μεταξύ τους. Σε συνάντηση που κάναμε με στέλεχος, γεωλόγο, της εταιρείας του ζητήσαμε να μας πει αν υπάρχει υδρολογική μελέτη και εάν στο χάρτη υπάρχει σημείωση τόσο των πηγών όσο και των πηγαδιών. Δεν υπήρχε τίποτα από αυτά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις