Δ.Δελφών: Στέρεα βήματα για τη στρατηγική ανάπτυξη του Ελαιώνα της Άμφισσας

Ένα ακόμα βήμα στην στρατηγική κατεύθυνση ανάπτυξης του Ελαιώνα της Άμφισσας αποτέλεσε η σημερινή διαβούλευση με την ομάδα εργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με το οποίο ο Δήμος Δελφών έχει
συνάψει προγραμματική σύμβαση συνεργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Άμφισσας.
Κατά τη σημερινή διαβούλευση ελαιοπαραγωγοί, ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, εκπρόσωποι φορέων και γεωπόνοι από την ευρύτερη περιοχή εξέθεσαν τα προβλήματά τους κατά την παραγωγή και ανέλυσαν τις απόψεις τους γύρω από τη μεγέθυνση και την αξιοποίηση της επιτραπέζιας ελιάς Αμφίσσης και αντάλλαξαν σκέψεις για τους τρόπους με τους οποίους ένα κορυφαίο brand του πρωτογενούς τομέα του Δήμου Δελφών θα επανακτήσει τη θέση που του αρμόζει στις διεθνείς αγορές συμβάλλοντας καθοριστικά στις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.
Από την πλευρά της η ομάδα εργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από πλούσια κι ουσιώδη διαλογική συζήτηση κατέγραψε τις σκέψεις και τους παράγοντες που λειτουργούν ανασχετικά κατά την παραγωγή και γνωστοποίησε ότι σε διάστημα περίπου δύο μηνών θα υποβάλει ολοκληρωμένη τη "Μελέτη για το Στρατηγικό Σχεδιασμό ανάπτυξης του Ελαιώνα της Άμφισσας και των όμορων περιοχών", προϊόν πρωτοβουλίας μεταξύ Π.Ε Φωκίδας, Δήμου Δελφών και ΕΑΣ Άμφισσας.
Στη διαβούλευση το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Ευ. Κατσαγούνος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, η Περιφερειακή Σύμβουλος Π. Αραβαντινού, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Γ. Γαζής, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Φωκικής κ. Χ. Γάτος, εκπρόσωποι του Ελαιουργικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Άμφισσας, ο Αν. Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας κ. Ν. Πετρόχειλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, η καθ ύλην αρμόδια Αντιδήμαρχος κα. Λ. Πιλάλα-Τσακίρη καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου μας.
Ο επικεφαλής της Π.Ε. Φωκίδας χαιρέτισε τη διαβούλευση και χαρακτήρισε ως μείζον αναπτυξιακό θέμα τη διαχείριση του Ελαιώνα και ως εξαιρετικά χρήσιμη την επικείμενη μελέτη του Γ.Π.Α. Ο Δήμαρχος Δελφών υπερθεμάτισε στην αξιολόγηση του κ. Κατσαγούνου τονίζοντας ότι "μέριμνα της δημοτικής Αρχής δεν αποτελεί μόνο η κατασκευή πεζοδρομίων, αλλά κυριότατα η υιοθέτηση αναπτυξιακών στρατηγικών, με κυρίαρχο αυτόν της ανάπτυξης του Ελαιώνα και της αποδοτικότητας της καλλιέργειας της επιτραπέζιας ελιάς Αμφίσσης" και ανέλυσε με συντομία το ιστορικό της πρωτοβουλίας μεταξύ Π.Ε. Φωκίδας και Δήμου Δελφών και των ενεργειών που έχουν προηγηθεί μέχρι σήμερα μεταξύ των φορέων αυτοδιοίκησης της Φωκίδας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του πανεπιστημίου Επίκουρος Καθηγητής κ. Ευστ. Κλωνάρης παρουσίασε κατά την εισήγησή του τους τέσσερις κατευθυντήριους άξονες της αναπτυξιακής διαχείρισης του Ελαιώνα ως εξής:
- Η σχέση του Ελαιώνα με το Δελφικό Τοπίο, για το οποίο σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως σύμμαχος των ελαιοπαραγωγών κι όχι ως αντίπαλος, καθώς αυτό προσφέρει διεθνώς το ασυναγώνιστο brand name των Δελφών
- Ο ρόλος του ΕΑΣ Άμφισσας στο "άνοιγμα" νέων αγορών
- Η διαχείριση των αποβλήτων και
- Η συνεργατική κουλτούρα των ελαιοπαραγωγών, την οποία αποτίμησε ως το βασικότερο προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη του Ελαιώνα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ένας μεγάλος αριθμός από εκπροσώπους όλου του φάσματος της παραγωγής στο χώρο της επιτραπέζιας ελιάς και της καλλιέργειας του Ελαιώνα. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων ήταν η ικανοποίησή τους που ένα ζωτικό αναπτυξιακό θέμα της περιοχής απολαμβάνει πλέον επιστημονικής αρωγής κι υποστήριξης.
Τα κύρια θέματα, μεταξύ πολλών άλλων, που ζήτησαν να ληφθούν σοβαρά υπ όψιν κατά την εκπόνηση της Μελέτης για το Στρατηγικό Σχεδιασμό ήταν η απαγόρευση δημιουργίας αποθηκευτικών χώρων στα κτήματα κι οι χρήσεις γης ως απόρροια των περιορισμών του Δελφικού Τοπίου, η μερική προσβασιμότητα στα κτήματα κι η ελλιπής αγροτική οδοποιία στον Ελαιώνα, τα λύματα και τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, η βελτίωση της ποιότητας, η διάθεση και η επέκταση της προώθησης του προϊόντος μέσα από οργανωμένες στρατηγικές marketing, τα ζητήματα τυποποίησής του, η βιολογική καλλιέργεια, καθώς και η τουριστική αξιοποίηση του Ελαιώνα κατά τα διεθνή υποδείγματα μέσα από τη χάραξη αγροτουριστικών διαδρομών και τη βελτίωση της επισκεψιμότητας του χώρου μέσα από τη διενέργεια εκδηλώσεων σε αυτόν. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις