Ε.Β.: “Λαμβάνουμε κι επεκτείνουμε τα μέτρα ασφαλείας”

Επιστολή-απάντηση προς το Δήμαρχο Δελφών απέστειλε η διοίκηση των “Ευρωπαϊκών Βωξιτών” με υπογραφή του κ.Μαργωμένου ύστερα από αίτημα του πρώτου αναφορικά με την πληροφόρηση του δήμου για το μπαράζ καταγγελιών του Σωματείου των εργαζομένων στο “51” στα εργοτάξια,
ενώ σήμερα πραγματοποιείται, ύστερα από χρόνιο αίτημα των εργαζομένων, συνάντησή τους με το Διευθύνοντα Σύμβουλο Λυμπέρη Πολουχρονόπουλο.
Την επιστολή, που συνέταξαν μηχανικοί του μεταλλείου, ανέγνωσε ο Θαν. Παναγιωτόπουλος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκε το όλο θέμα μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Στην επιστολή οι μηχανικοί αναφέρουν ότι η εταιρεία λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα για την ασφάλεια των εργαζομένων μέτρα, τα οποία φροντίζει να επεκτείνει συνεχώς. Στο ίδιο πλαίσιο διενεργεί σεμινάρια για την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού στις στοές, ενώ υπάρχουν πάντα επιβλέποντες κατά την εργασία. Παράλληλα, ανέφεραν ότι έχει βελτιωθεί η οδηγική συμπεριφορά των μεταφορέων του μεταλλεύματος, ενώ έχουν αντικατασταθεί και πολλά παλαιά μηχανήματα.
“Η διασπορά ψευδών ειδήσεων λειτουργεί παραπλανητικά κι, ως εκ τούτου, υφίσταται κίνδυνος απώλειας παραγωγικού έργου” καταλήγει η επιστολή της εταιρείας προς το Δήμαρχο Δελφών, καλώντας τον, ταυτόχρονα, να επισκεφθεί τους χώρους εργασίας της εταιρείας σε χρόνο που επιθυμεί, προκειμένου να σχηματίσει ιδία άποψη.
Η γνωστοποίηση του περιεχομένου της επιστολής προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Ενδεικτικά, ο Γ. Ιωσηφίδης χαρακτήρισε ως “ψεύτες-επιστήμονες” τους συντάξαντες την επιστολή, ενώ αρνητικός΄ήταν κι ο Πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών. “Έχουμε μεγάλο θέμα με την ασφάλεια. Η εκπαίδευση που αναφέρεται στην επιστολή είναι ελλιπέστατη. Σε ποσοστό 90% η εταιρεία έχει καταργήσει τα μέτρα ασφαλείας με τη φράση “δύσκολη εποχή, πού να βρει κανείς σήμερα καινούρια δουλειά!”, ανέφερε ο Γ. Ποντίκας και δήλωσε πως το Σωματείο συντάσσεται με τις πρωτοβουλίες του “Εργοταξιακού” αναμένοντας τα αποτελέσματα της σημερινής του συνάντησης με το Λ. Πολυχρονόπουλο.
Γ. Κάζος: “Επιθυμούμε γέφυρες συνεννόησης”
Τη διάθεση των εργαζομένων στις στοές να βρεθεί πεδίο συναντίληψης με την εργοδοσία υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του “Εργοταξιακού” Γιάννης Κάζος. “Μετά από ένα χρόνο πάλι συζητάμε τα ίδια. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς συνθήκες ασφάλειας. Οι μεταλλευτικοί κανόνες είναι σαφείς, οι μηχανικοί τον ερμηνεύουν όπως θέλουν. Εδώ και καιρό ζητάμε συνάντηση με τον κ. Πολυχρονόπουλο, ο οποίος μας δήλωσε πως θα μας δει αύριο (σ.σ. σήμερα) κατά τη Γ.Σ. του Σωματείου” ανέφερε και συμπλήρωσε:
“Η Επιθεώρηση Μεταλλείων υπολειτουργεί. Είναι υποστελεχωμένη και δε διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για να κάνει πιο συστηματικό έλεγχο. Αν ο κ. Πολυχρονόπουλος δεσμευτεί για την ασφάλειά μας, θα χτίσουμε γέφυρες, κάτι που το θέλουμε. Αν όχι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας”!
Η τοποθέτηση κι η πρόταση Ιωσηφίδη
“Πριν δέκα μέρες βγάλαμε ανακοίνωση, που σας είναι γνωστή. Οι εξελίξεις κάθε μέρα επιβεβαιώνουν ότι η εργοδοσία λειτουργεί ασύδοτα κι ως κράτος εν κράτει. Απολύσεις, μειώσεις μισθών ως και 500 ευρώ, απειλές απολύσεων και πραγματικές απολύσεις. Διώχνει, μετατάσσει, υβρίζει. Υβρίζει το Σωματείο και επιχειρεί να μεταβάλει τους συσχετισμούς σε αυτό. Οι πρακτικές της είναι γνωστές από το παρελθόν, ενώ οι εκφράσεις που απευθύνει προς τους εργαζομένους είναι πεζοδρομιακές και δεν μπορούν να ειπωθούν εδώ” τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και συνέχισε:
“Κατάργησε αργίες, χορήγησε παράνομες άδειες, βάζει να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες. Οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος είναι συνεχείς και σε 1 χρόνο μέσα έχει επιβάλει περισσότερα πρόστιμα από ό,τι την τελευταία πενταετία. Έκανε εξορύξεις σε στοές χωρίς καμία ασφάλεια και βγάζει το προσωπικό σε κυλιόμενες παράνομες άδειες. Η τελευταία ήταν η 4η μέσα στο 2016., ενώ εκμαιεύει υπογραφές εργαζομένων σε κείμενο “δήθεν αγανακτισμένων” εργατών. Τέλος, με νέο χαρτί σήμερα (σ.σ. χθες) απαιτεί Γ.Σ. εργαζομένων , προκαλώντας πραγματικό εμφύλιο στις τάξεις τους” και κατέληξε ως εξής:
“Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης λειτουργεί ως ταύρος εν υαλοπωλείω. Όλοι οι ιδιοκτήτες άφησαν συντρίμμια στο μεταλλείο και αποκόμισαν αμύθητο πλούτο, τη στιγμή που η Φωκίδα κέρδισε ελάχιστα”! Εν συνεχεία, ο Γ. Ιωσηφίδης κατέθεσε την εξής πρόταση:
“Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μη γίνουν άλλες απολύσεις. Να επαναπροσληφθούν σταδιακά όλοι οι απολυθέντες. Να συμμορφωθεί η εργοδοσία με τις επιταγές της Ε.Μ.Ν.Ε. και, τέλος, να παραβρεθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στη Γ.Σ. και να εμποδίσει τις εξελίξεις υποκατάστασης του Σωματείου”.
amfissaface.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις