Τήρηση των κανόνων ασφαλείας χωρίς εκπτώσεις

Την προσήλωσή του προς την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ασφαλείας των εργαζομένων χωρίς εκπτώσεις και παραχωρήσεις και τον πλήρη σεβασμό της κείμενης νομοθεσίας διατύπωσε ξανά το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δελφών κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση
στο ζήτημα που ταλανίζει εκ νέου το τελευταίο διάστημα την τοπική κοινωνία και δεν είναι άλλο από τον αναβρασμό που επικρατεί στο μεταλλείο των “Ευρωπαϊκών Βωξιτών” αναφορικά με τις αναγκαστικές άδειες και την έλλειψη ασφάλειας στους χώρους εργασίας, καθώς και τις απολύσεις που καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων “Εργοταξιακό”.
Παναγιωτόπουλος: “Θέλουμε μεταλλευτική δραστηριότητα με κανόνες”
“Το ζήτημα είναι μεγάλο κι εγείρει αντανακλαστικά στην τοπική κοινωνία, είτε πρόκειται για τις συνθήκες εργασίας είτε για το περιβάλλον είτε για τη μακροχρόνια στρατηγική στο θέμα της διαχείρισης των εξορύξεων. Η επιχειρηματικότητα βάλλεται σε πανελλήνιο επίπεδο κι αυτό είναι λάθος”, ανέφερε εισαγωγικά στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δελφών.
Εν συνεχεία, τόνισε ότι η παράταξή του είναι υπερ της μεταλλευτικής δράσης μέσω της επιχειρηματικής κινητοποίησης, αλλά αυτό επιβάλλεται να διενεργείται με κανόνες και απαρασάλευτη τήρηση της νομιμότητας, κάτι που, όπως δήλωσε με έμφαση, έχει τονίσει και στο παρελθόν αρκετές φορές. Αναφορικά με τις ενέργειες της δημοτικής Αρχής για το σεβασμό της κέιμενης νομοθεσίας υπενθύμισε τη σύσταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και το έργο της, ενώ αξιολόγησε ως κρίσιμες τις εξελίξεις που αυτό τον καιρό λαμβάνουν χώρα στην Ιτέα για την εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Μελέτης (κόμβος στο Λαρνάκι κ.α.), σημειώνοντας ότι κι ο Δήμος Δελφών ελέγχεται από υπέρτερες αρχές, όπως η Αποκεντρωμένη Δοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς και το Υπουργείο.
Πέρα από τα περιβαλλοντικά, πιο σημαντικό χαρακτήρισε το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων. “Είναι έξω από κάθε ανοχή και συζήτηση. Απόφασή μας είναι η απόλυτη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας σύμφωνα με τα ελληνικά και τα διεθνή δεδομένα.”
Παράλληλα, ο Θαν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι έχει εδώ και καιρό ζητηθεί να υπάρχει μόνιμο θεσμικό οικονομικό αντάλλαγμα στο Δήμο, πέρα κι έξω από συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, ενώ ζήτησε το δημοτικό συμβούλιο να επιδείξει ψυχραιμία κι απαιτητικότητα στο όλο ζήτημα, προτείνοντας:
“Να δηλώσει το Σώμα την απαίτησή του για την αταλάντευτη τήρηση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων και της κείμενης νομοθεσίας. Να μην ανεχτεί ο Δήμος υποβάθμιση των συνθηκών ασφάλειας και ο Νόμος να πράξει όσα επιβάλλεται”.
Μανανάς: “Συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων με τη διοίκηση του μεταλλείου”
Απόντος Παν. Ταγκαλή από τη συνεδρίαση τη μείζονα μειοψηφία εκπροσώπησε ο Θαν. Μανανάς. Στην τοποθέτησή του έψεξε τη δημοτική Αρχή ότι δεν έχει φροντίσει να έρθει σε επαφή με την εργοδοσία, θέση που αντέκρουσε ο Θαν. Παναγιωτόπουλος. “Και οι δύο πλευρές είσαστε οχυρωμένες στα κάστρα σας. Του 51 από τη μία μεριά και της Πλατείας Κεχαγιά από την άλλη. Ο Δήμος πρέπει να απαιτεί συνεχώς για να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών”, κατέληξε και πρότεινε οι επικεφαλής των παρατάξεων να ζητήσουν συνάντηση από τη διεύθυνση της εταιρείας, με στόχο την πληροφόρησή τους από πρώτο χέρι για τις θέσεις της εταιρείας και τη μεσολάβηση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.Την πρόταση του Θαν. Μανανά έκανε αποδεκτή ο Δήμαρχος Δελφών, συμπληρώνοντας με αυτή τη δική του αρχική πρόταση, η οποία και έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο.
amfissaface.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις