Απίστευτη καταγγελία του π.Υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Μπούγα για τον Αναπτυξιακό Νόμο

Προ των πυλών για τη συντέλεια ενός εγκλήματος σε βάρος της Φωκίδας  είναι η Βουλή των Ελλήνων, καθώς έχει κατατεθεί ο Αναπτυξιακός Νόμος ο οποίος προβλέπει ενισχύσεις για το νομό μας σε ποσοστό μόλις 10%, καθώς τον κατατάσσει στην τελευταία κατηγορία, θεωρώντας τον ανεπτυγμένο, όπως καταγγέλλει ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Μπούγας με επιστολή του στην ΩτΦ.
Στην επιστολή του , ο κ. Μπούγας ζητεί από τον Βουλευτή Φωκίδας να αποτρέψει τη νέα αδικία για το νομό μας, ενώ τονίζει ότι το πρόβλημα ξεκίνησε το 2014 (κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, Βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα) όταν κατατέθηκαν οι Χάρτες των Περιφερειακών Ενισχύσεων
Η επιστολή του κ. Μπούγα
Στην επιστολή του κ. Μπούγας, που τιτλοφορείται «ΕΚΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΦΩΚΙΔΑ», αναφέρει τα ακόλουθα:
Από το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, που κατέθεσε με μεγάλη καθυστέρηση το Υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή στις 2.6.2016,  προκύπτει ότι η Φωκίδα βρίσκεται στην τελευταία κατηγορία ενισχύσεων, με ανώτατο ποσοστό κρατικής ενίσχυσης 10% (σημ. ο αναπτυξιακός νόμος προβλέπει κρατικές ενισχύσεις που ξεκινούν από το 10% μέχρι και το 45% στο εγκεκριμένο προϋπολογισμό κάθε επένδυσης), μαζί με τις πλέον ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας, δηλαδή το νομό Αττικής, του Νοτίου Αιγαίου και από τη Στερεά Ελλάδα τους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας.- Μοναδική εξαίρεση από την Περιφέρειά μας αποτελεί ο νομός Ευρυτανίας, ο οποίος ως αραιοκατοικημένη περιοχή, εντάσσεται στην μεγαλύτερη κατηγορία ενισχύσεων.
   Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι κατάφωρα άδικη και αντιαναπτυξιακή.- Ο νομός μας στο σχέδιο νόμου αντιμετωπίζεται σαν ανεπτυγμένος, ενώ ανήκει στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Το γεγονός αυτό οφείλει κατ΄ αρχάς να το αναγνωρίζει η Πολιτεία και σε όλες τις κανονιστικές της παρεμβάσεις να λαμβάνει ειδικές μέριμνες για την χορήγηση κινήτρων με σκοπό την άρση των ανισοτήτων. 
   Αν και η αρχή του προβλήματος βρίσκεται στην υποβολή του Χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων, που είχε κατατεθεί από την Ελλάδα κι εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή  το 2014 και καθόριζε την ένταση των ενισχύσεων, ο βουλευτής Φωκίδας όφειλε να είχε φροντίσει ώστε το σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου να περιλαμβάνει κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο νομό μας. Σε κάθε περίπτωση όμως υποχρεούται, κατά την επεξεργασία του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ή κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια να αποτρέψει τη νέα - από άποψη ουσίας και συμβολισμών - αδικία για τη Φωκίδα.
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ
Επείγει η αντίδραση των συναρμοδίων φορέων
Αν όντως περάσει αυτός ο αναπτυξιακός νόμος η Φωκίδα θα απομονωθεί επιχειρηματικά, αφού κανένας δεν πρόκειται να επενδύσει εδώ βάζοντας το 90% της επένδυσης από την τσέπη του και αυτό είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο. Απεναντίας, με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, τη φτώχεια και την ερημοποίηση, η Φωκίδας θα έπρεπε να είναι στην ανώτατη κατηγορία, ως υπανάπτυκτη και  προβληματική περιοχή.
Με μπροστάρη το Επιμελητήριο, οι δύο Δήμοι, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και φυσικά όλοι οι επαγγελματικοί Σύλλογοι, οφείλουν να απαιτήσουν την άμεση διόρθωση του κειμένου, πριν ψηφιστεί ως έχει από τις Επιτροπές και τη Βουλή. 
Ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου έχει υποχρέωση να ενεργήσει καίρια, ώστε να μη συντελεστεί ένα έγκλημα, το οποίο απλώς θα κλείσει την ταφόπλακα σε ένα νομό που το 35% των κατοίκων του είναι άνεργο!!!

orafok.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις