Προς λειτουργία η Κοινωνική Κατοικία στο Δήμο Δελφών

Με εισήγηση του τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δελφών και ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου το θέμα παραπέμπεται προς (αναμενόμενη) έγκριση από την προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην εισήγηση αναφέρεται μεταξύ άλλων:
Το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας , Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δελφών, βάσει των κοινωνικών αναγκών που έχουν προκύψει σε Δημότες του Δήμου Δελφών, εισηγείται τον Κανονισμό με τον οποίο ρυθμίζεται η λειτουργία του «Δικτύου Κοινωνικής Κατοικίας».
Στόχος του «Δικτύου Κοινωνικής Κατοικίας» είναι να παρέχει σε οικογένειες και άτομα που δεν έχουν στέγη ή κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν άστεγα, προσωρινή φιλοξενία σε κατοικία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υποστήριξη στην κοινωνική τους επανένταξη. Συγκεκριμένα πρόκειται για την παροχή από τις κοινωνικές Δομές του Δήμου, υπηρεσιών
στέγασης σε δημότες ή κατοίκους του Δήμου Δελφών οι οποίοι στερούνται των απαραίτητων πόρων ή μέσων για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών.
Στις προβλέψεις και ρυθμίσεις του κανονισμού αυτού εμπίπτει η λειτουργία όλων των κτιρίων και δομών που θα περιέλθουν στο Δήμο ή θα διατεθούν από αυτόν και θα ενταχτούν στο «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας» σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία. Βασική φιλοσοφία του «Δικτύου Κοινωνικής Κατοικίας» αποτελεί η έμφαση σε παροχές και υπηρεσίες που συντείνουν στο να υποστηρίξουν τους ωφελούμενους στην προσπάθειά τους για επανένταξη.
Για τον λόγο αυτό, θεσμοθετείται η υποχρέωση ενεργής συμμετοχής των φιλοξενουμένων προς όφελος της λειτουργίας του «Δικτύου Κοινωνικής Κατοικίας», με την υποχρέωση παροχής από τους ωφελουμένους, συγκεκριμένων ωρών κοινωφελούς εργασίας. O κανονισμός λειτουργίας εγκρίνεται, συμπληρώνεται και τροποποιείται μόνο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μετά τα παραπάνω αφού εγκρίνετε την παρούσα εισήγηση, θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου ότι προκειμένου να επιλεχθούν οι ωφελούμενοι του Δικτύου Κοινωνικής Κατοικίας, θα πρέπει να οριστεί Επιτροπή Αξιολόγησης των αιτήσεων των εν δυνάμει ωφελουμένων.
Η συγκεκριμένη Επιτροπή είναι διαπαραταξιακή (τρία μέλη από την παράταξη της πλειοψηφίας και δύο μέλη από τις παρατάξεις της μειοψηφίας) και συγκροτείται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών, σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν.3852/2010 και το Ν.Δ. 57/1973, ενώ πλαισιώνεται από τον Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος
Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας, την Κοινωνική Λειτουργό του Τμήματος ή Δομής αυτού, ο οποίος θα είναι και εισηγητής, καθώς και έναν υπάλληλο που θα εκτελεί χρέη γραμματέα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις