ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν εδώ και αρκετό καιρό ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με το Δήμο μας (και προφανώς και με τους υπόλοιπους Δήμους της Στερεάς) με σκοπό να ιδρυθεί ένας Περιφερειακός Οργανισμός Λιμένων, που θα αναλάβει τη λειτουργία των λιμενικών υποδομών (λιμενοβραχιόνων και μαρινών).
Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα συζήτηση
και ενημέρωσή μας:
Ο νέος οργανισμός στο σχεδιασμό λειτουργίας του μετά τη συνένωση θα πρέπει να διατηρεί τα κατά τόπους γραφεία, να τα εκσυχγρονίσει και να τα στελεχώνει όλα με προσωπικό το οποίο θα εξυπηρετεί τους χρήστες των περιοχών τουλάχιστον ώρες γραφείου. Με τακτές επισκέψεις από την Έδρα του Οργανισμού θα ενημερώνονται οι τοπικοί φορείς και οι χρήστες για όποιες νέες ενέργειες, και αποκαταστάσεις ή επισκευές.

Από την απορρόφηση των Λιμενικών Ταμείων στην ομπρέλα του Οργανισμού, ο οποίος έχει πιστοποιηθεί κατά  ISO 9001/2008 ΚΑΙ ΕΛΟΤ 1429/2008 και κατά ISO 14001/2004 τα οφέλη για τις περιοχές διοίκησης των υπό ένωση Λιμενικών Ταμείων, θα είναι πολλαπλά. Θα εισπράττουν τη μείωση της γραφειοκρατίας, την διαφάνεια των πράξεων, την οικονομική ανεξαρτησία του Οργανισμού, την τεχνογνωσία από την διαχείριση τόσων λιμενικών διαφορετικών αντικειμένων και την πληρότητα των τομέων σε στελέχωση (οικονομικού, Τεχνικού, Ασφάλειας Λιμένων, Παραχωρήσεων, προμηθειών κ.λ.π. αλλά και των συνεργαζόμενων συνεργειών).

Οι στόχοι του Οργανισμού για αναπτυξιακή δραστηριότητα, δημιουργία θέσεων εργασίας- επενδύσεων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, ανάδειξης του ναυτικού πολιτισμού αλλά και η υλοποίηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων περιοχών οι οποίες να λειτουργούν προσθετικά η μία στην άλλη, είναι μερικοί στόχοι που η δυναμική του οργανισμού τους εξασφαλίζει.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Ο Οργανισμός Λιμένων Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ προήλθε από τη συνένωση 10 διακτινισμένων Λιμενικών Ταμείων.
Διοικεί και εκμεταλλεύεται χερσαίες ζώνες και λιμένες με αντικείμενο επιβατική ακτοπλοϊα, αλιεία, βιομηχανία, τουρισμό και εμπορευματική δραστηριότητα και παράγει κοινή ωφέλεια, προστιθέμενη αξία, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας. Ο Οργανισμός σύμφωνα με το νόμο και τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας ελέγχετε από τις διαδικασίες του εσωτερικού ελέγχου όπως και ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΈΩΣ ΤΩΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ:
1. Κατάργηση 10 ΝΠΔΔ Λιμενικών Ταμείων χωρίς στελέχωση και συνένωση αυτών σε ένα  ΝΠΙΔ Ανώνυμη Εταιρεία, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας και άμεση κερδοφορία.
 2. Μείωση γραφειοκρατίας λόγω των διαδικασιών, πλήρη μηχανογράφηση για την ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρεμβολής στις διαδικασίες παραγωγής εγγράφων.
3. Τήρηση της διαφάνειας μέσω του εργαλείου της διαύγειας και συνεπικουρικά της επίσημης ιστοσελίδας του οργανισμού.
4. Μεγιστοποίηση απορόφησης κονδυλίων από αυτά των Δημοσίων επενδύσεων τα οποία λίμναζαν καθώς τα Λιμενικά Ταμεία λόγω της υποστελέχωσης τους αδυνατούσαν να συντάξουν τα απαραίτητα. Μέσα στο πρώτο έτος λειτουργίας έχουν ολοκληρωθεί μελετητικά 70 έργα , εκ των οποίων 80% έχουν πραγματοποιηθεί (Αφορούσαν αποκατάσταση κρηπιδωμάτων, παραλιακών δρόμων, τουριστικών περιοχών κ.λ.π.).
5. Μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Ένωσης Λιμένων.  Το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας πιστοποιήθηκε κατά ISO 9001:2008 σύστημα διαχείρισης ποιότητας. Το επόμενο εξάμηνο αποκτήθηκε η διαχειριστική επάρκεια λόγω πιστοποίησης με το πρότυπο κατά ΕΛΟΤ 1429:2008 σύστημα διαχείρισης. Στο τρίτο εξάμηνο λειτουργίας αποκτήθηκε το σύστημα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ISO 140001:2004. Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση του Λιμένα Χαλκίδας έχει πιστοποιηθεί κατά ISPS CODE όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή & Διεθνής Νομοθεσία.
6. Ανάπτυξη θαλάσσιου Τουρισμού. Ο Οργανισμός Ανέπτυξε ενιαίο σύστημα παροχής ενέργειας και νερού για το σύνολο των νησιού, ώστε ο επισκέπτης να έχει αξιόπιστες παροχές με την ίδια κάρτα για όλες τις Τουριστικές Λιμενικές εγκαταστάσεις της Εύβοιας.
7. Γενικότερα ο Οργανισμός για την αύξηση της τουριστικής υπεραξίας του νησιού ολοκληρώνει το σχέδιο για τα 4 υδατοδρόμια γύρω από το νησί, ενώ ταυτόχρονα σχεδόν θα λειτουργήσουν και 3 πύλες διαβατηριακού ελέγχου για τους δια θαλάσσης επισκέπτες ή τα προϊόντα.
8. Ταυτόχρονα και οι 7 Δήμοι του Νησίου λόγω των ανωτέρω και της εμπειρίας του Οργανισμού συνεργάζονται και τον εμπιστεύονται σε θέματα Λιμενικών Ζωνών.
9. Στόχος του Οργανισμού η περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση των περιοχών αρμοδιότητας του. Ήδη έχει επέμβει σε ανέλκυση ναυαγίων (Ψαροπούλι), καθαρισμό ακτών από επικίνδυνα απορρίμματα, καθαρισμό αυθαίρετων κατασκευών (Σουβάλα, Αρτάκη) και ανάδειξη υδροβιότοπων (Αρεθούσα) ενώ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την Περιβαλλοντική επαναφορά του Νοτίου Λιμένα από την περιοχή  ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΘΕΩΣ έως την  ΠΑΛΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ, λόγω της πρότερης επιβάρυνσης του από τις βιομηχανίες ιδιαίτερα του αμιάντου , από το ποτάμι Ασωπό και την ανεξέλεγκτη ρύπανση.
10.Δημιούργησε και λειτουργεί ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ συλλογής καταλοίπων και απορριμμάτων των πλοίων για τους Λιμένες αρμοδιότητας του.
 11.Συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εκμετάλλευση ΑΠΕ όπως άλλωστε προβλέπεται και από το καταστατικό του οργανισμού.
12.Ολοκληρώθηκε η καταγραφή και η τεκμηρίωση της δημόσιας περιουσίας που διαχειρίζεται ο οργανισμός η οποία έως τώρα ήταν σε αμφισβήτηση με κίνδυνο απώλειας της. Έχουν ολοκληρωθεί οι χωροθετήσεις και οι νομιμοποιήσεις μέρους των εγκαταστάσεων αρμοδιότητας οργανισμού με ορίζοντα ενός έτους για την πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας και υπολοίπων .
13.Καταγράφηκαν οι οφειλές προς του Ελληνικό Δημόσιο και όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό έχουν βεβαιωθεί στην εφορία.
14.Ξεχρέωσε τις οφειλές της προηγούμενης μορφής διοίκησης προς τους προμηθευτές.
15.Κλείσιμο πολλών δικαστικών ασαφειών της προηγούμενης μορφής διοίκησης μέσω της Νομικής του Υπηρεσίας.

 ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ: Σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση στον Οργανισμό Λιμένος Ευβοίας κατά την μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τα Λιμενικά Ταμεία σε αυτόν, ο Οργανισμός ακολούθησε της εξής διαδικασία:
(α) κράτησε μόνο το κομμάτι των λιμενικών υποδομών  και
(β) η διαχείριση της χερσαίας ζώνης λιμένος πέρασε στους Δήμους.
Με αυτή τη διαδικασία τακτοποιήθηκαν τα αυθαίρετα έργα- κατασκευές κατά τα πλαίσια της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 16 Ν.4178/2013.
Έτσι θα μπορούσε να δοθεί λύση σε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα πολλών ετών που έχουν οι καταστηματάρχες της Ιτέας και Κίρρας που απειλούνται με κατεδαφίσεις, λόγω της σημερινής κατάστασης και της εφαρμοζόμενης κείμενης νομοθεσίας, καθώς δεν διαθέτουν νόμιμες άδειες λειτουργίας των καταστημάτων τους στη χερσαία ζώνη λιμένα.

Εμείς, ως Δήμος, προσανατολιζόμαστε θετικά προς την αρχική αυτή πρόταση, αναμένουμε δε την επίσημη κατάθεση πρότασης από την Περιφέρεια, ώστε να την άγουμε προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων με τη νόμιμη διαδικασία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις