«ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ»
«ΟΔΗΓΙΕΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ»
Η
Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της
Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εφιστά
την προσοχή των καταναλωτών για τις
αγορές που θα πραγματοποιήσουν εν όψει των εορτών στα παρακάτω:
Οι
καταναλωτές να προμηθεύονται
τα τρόφιμα τους από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία
της αγοράς.
Να
αγοράζουν κρέατα τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες –ψυγεία.
Να
αναζητούν στα σφάγια σφραγίδες Κτηνιατρικού υγειονομικού ελέγχου που σημαίνει
ότι έχει γίνει ο απαραίτητος
κρεοσκοπικός έλεγχος από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες .
Αναλυτικότερα
:
·
Όλα
τα σφάγια πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να
φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).
·
Τα
Ελληνικά σφάγια φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη
σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».
·
Τα
προϊόντα Κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος
τυρκουάζ, καθώς και σφραγίδα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Βουλγαρία
κ.λ.π.
·
Τα
σφάγια που προέρχονται από Τρίτες Χώρες φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καφέ,
αναφέρεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός εγκατάστασης.
·
Σπλάχνα
( συκώτι ,πνεύμονες ,καρδιά ) να μην φέρουν οζίδια ή κύστες Τα κατεψυγμένα δεν
πρέπει να έχουν αποψυχθεί . Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένων κρεάτων ή
σπλάχνων ιδιαίτερη σημασία στην ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος .
·
Τα
τυριά και τα αλλαντικά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε εγκαταστάσεις που
λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους να αναγράφονται οι προβλεπόμενες από
τη νομοθεσία επισημάνσεις για την ταυτότητα των προϊόντων. Η κοπή των τυριών
στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.
·
Όσον
αφορά τα αυγά το κέλυφος πρέπει να είναι καθαρό και άθικτο και να φέρουν
σφραγίδα με κωδικό ο οποίος αποτελείται από :
α)
μονοψήφιο αριθμό που δηλώνει τη μέθοδο εκτροφής ( 0 : Βιολογική παραγωγή, 1: Ελευθέρας
Βοσκής, 2: Δάπεδο με στρωμνή, 3: Εμπλουτισμένοι κλωβοί)
β)
κωδικό χώρας παραγωγής EL=Ελλάδα
γ)
αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ( διψήφιος αριθμός ) με τον αύξοντα αριθμό
καταχώρησης κάθε μονάδας
Τέλος,
ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι σε περίπτωση που διαπιστώνουν ακατάλληλα,
αλλοιωμένα ή με παραπλανητικές ενδείξεις τρόφιμα, να απευθύνονται στις αρμόδιες
κτηνιατρικές αρχές της Περιφέρειας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου