Προσφυγικό: Εκτός της φιλοξενίας η Φωκίδα (προς το παρόν)

Μέχρι τη στιγμή αυτή δεν έχει τεθεί ζήτημα δημιουργίας χώρων φιλοξενίας στους δύο δήμους της Φωκίδας, όπως αντίθετα συμβαίνει σε όμορους νομούς της Στερεάς. Εκείνο που έχει ζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία είναι να
εντοπισθούν και να καταγραφούν οι χώροι εκείνοι που θα ήταν κατάλληλοι να φιλοξενήσουν δυνητικά πρόσφυγες και μόνο στην περίπτωση που κάτι τέτοιο θα ήταν απόλυτα αναγκαστικό υπο το βάρος των εξελίξεων στο κορυφαίο αυτό θέμα. Κάτι άλλωστε που έχει ζητηθεί από τους ΟΤΑ ά βαθμού σε όλη τη χώρα με σχετική ενιαία εγκύκλιο. Έκτοτε, οι δύο δήμοι του νομού δεν έχουν υποστεί όποια άλλη όχληση για το ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση ο νομός Φωκίδας, ακόμα κι αν στο εγγύς μέλλον και παρά τις θετικές εξελίξεις, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, στη χθεσινή σύνοδο Κορυφής της Ε-Ε, εξ αντικειμένου δεν είναι σε θέση ούτε διαθέτει τις ανάλογες υποδομές για τη δημιουργία εκτεταμένου χώρου φιλοξενίας προσφύγων, καθώς κατά κύριο λόγο πρόσφορες για το θέμα εγκαταστάσεις αποτελούν μόνο κλειστά από χρόνια σχολεία σε διάφορα χωριά (κι από τέτοια, δυστυχώς, η Φωκίδα έχει σε αφθονία, απότοκο της προϊούσας ερημοποίησής της τις τελευταίες δεκαετίες, κι όχι απαραίτητα στον ορεινό της όγκο), ενώ φυσικά δε υφίστανται εγκαταστάσεις όπως παλιά στρατόπεδα ή εργοστάσια που, ούτως ή άλλως, δεν έκαναν ποτέ την εμφάνισή τους στην περιοχή, ούτε ανάλογοι χώροι για μαζική φιλοξενία προσφύγων.
Στην περίπτωση που, κόντρα στη ροή των μέχρι σήμερα εξελίξεων και δεδομένων, παραστεί ανάγκη να συμβάλει κι η περιοχή στην ανθρωπιστική μέριμνα για τους χειμαζόμενους συνπολίτες μας, πρόθεση του Δήμου Δελφών είναι τέτοιοι χώροι να δημιουργηθούν στην περίμετρο των αστικών κέντρων που βρίσκονται σε αυτόν. Και τέτοια είναι αναγκαστικά η Άμφισσα κι η Ιτέα. Η λογική έδραση της επιλογής αυτής είναι ότι μόνο κοντά σε αστικά κέντρα μπορεί να παρασχεθεί η βοήθεια που είναι αναγκαία, ενώ έχει απορριφθεί, εφ όσον επαναλαμβάνουμε χρειαστεί να συνεισφέρει κι η Φωκίδα στην ανθρωπιστική αρωγή μέσω χώρων φιλοξενίας, η επιλογή της εγκατάστασης σε παλιά σχολεία χωριών.
Η αιτία εντοπίζεται αφ ενός στην ανάγκη αποφυγή πρόσθετης επιβάρυνσης των χωριών του δήμου, που αντιμετωπίζουν εκ των πραγμάτων σωρεία προβλημάτων λειτουργίας, κι αφ ετέρου ότι οι παρεμβάσεις στα εγκαταλελειμμένα σχολεία είναι υπερ το δέον κοστοβόρες. Κατά συνέπεια αν συμβεί ανατροπή των ως τώρα δεδομένων, το βάρος της προσφυγικής φιλοξενίας, όσον αφορά στο χώρο εγκατάστασής τους, θα το επωμιστούν οι δύο μεγαλύτερες πόλεις του δήμου, η Άμφισσα κι η Ιτέα.
Σοβαρή δυστοκία αντιμετωπίζει ο Δήμος Δωρίδας. Στην περιοχή αυτή, συνολικού σταθερού πληθυσμού λιγότερου από 20.000 ανθρώπων, απουσιάζουν παντελώς τα αστικά κέντρα κι οι κατοικούντες τους δήμους είναι διασκπορπισμένοι σε μεγάλο εύρος κωμοπόλεων και χωριών μικρής οικισιμότητας, που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταπεξέλθούν στις ανάγκες του εγχειρήματος, ενώ επαναλαμβάνονται κι εδώ, σε μεγαλύτερη μάλιστα συχνότητα, τα προβλήματα που διέπουν τα χωριά και του δήμου Δελφών. Πρόσθετα δε και πιθανότατα, οι ιδεολογικού και ιδιοσυγκρασιακού χαρακτήρα αντιδράσεις στη Δωρίδα θα είναι κι ηχηρότερες για ευνόητους λόγους.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς οφείλουμε να υπογραμμίσουμε και να επαναλάβουμε ότι μέχρι της παρούσης από τα αρμόδια υπουργεία ή την Περιφέρεια δεν έχι ζητηθεί από τους δύο δήμους του νομού κάτι περισσότερο εκτός από την καταγραφή πιθανών χώρων για την περίπτωση που η χρήση τους θα καταστεί αναγκαία. Σε τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι η Φωκίδα κι οι πολίτες της θα ανταποκριθούν στο ακέραιο στο ανθρωπιστικό τους καθήκον χωρίς ταλαντεύσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις