Αγαπητοί συμπατριώτες , στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας το Γαλαξείδι διάβασα ένα  έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δελφών , Α.Π.5672/13.5.2014 , προς την  Δ.Ε. Γαλαξιδίου σε απάντηση εγγράφου της τελευταίας με Α.Π. 5672/25.2.2014 σχετικά με τη λειτουργία του ΒΙΟ. ΚΑ. Γαλαξιδίου.

Οι επισημάνσεις  
και  οι προβληματισμοί μου  είναι οι εξής.
Η απάντηση δόθηκε μετά από 75 ημέρες αναφερόμενη μάλιστα και σε ένα ανυπόγραφο υπόμνημα !!!
Η ίδια απάντηση είχε αναρτηθεί και στο διαδίκτυο το μεσημέρι της 16.5.2014 προπαραμονή εκλογών .  Σύμπτωση ή σκοπιμότητα ;
Στο έγγραφό μου όμως που έστειλα στην Δ.Ε. Γαλαξιδίου  στις 7.3.2014 και είχα επισυνάψει το σχετικά με το παραπάνω θέμα υπόμνημά μου, με κοινοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διεύθυνση  Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , στην ίδια Περιφέρεια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και το γραφείο του κ. Δημάρχου δεν υπήρξε απάντηση από κανέναν !!!
 Ύστερα από τα παραπάνω και για να διαμορφώσω ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα  ζήτησα  από την κ. Αντιδήμαρχο , Α.Π. 18524 27.6.2014 ,  αντίγραφο της επιστολής της προς το Δήμο καθώς και των τυχόν επισυναφθέντων σε αυτή λοιπών εγγράφων χωρίς αποτέλεσμα .  Για το λόγο αυτό απευθύνθηκα στο ΥΠΕΚΑ αρχικά μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια πήγα στην αρμόδια υπηρεσία  του στην Αθήνα.
Στο ΥΠΕΚΑ , Ειδική Γραμματεία Υδάτων , από το έτος 2011 έχει συσταθεί η Εθνική Βάση Δεδομένων των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων ( ΕΕΛ ) των οικισμών της χώρας που εμπίπτουν στις διατάξεις της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ . 
Σε αυτήν υπάγεται και η ΕΕΛ του Γαλαξιδίου .
Οι υπεύθυνοι των ΕΕΛ των οικισμών αυτών ενημερώνουν την Εθνική Βάση Δεδομένων για τα αποτελέσματα των ελέγχων που αναλόγως του πληθυσμού τους εξαρτάται ο ετήσιος αριθμός των ελέγχων καθώς και αν η μέτρηση θα γίνεται μόνο στην εκροή ή και κατά την είσοδο των προς επεξεργασία λυμάτων .
Για το 2012 και 2014 δεν υπάρχουν στοιχεία της ΕΕΛ Γαλαξιδίου στην Εθνική Βάση Δεδομένων . όπως δεν υπάρχουν στοιχεία για τα βοθρολύματα που μεταφέρονται στο βιολογικό καθαρισμό με βυτιοφόρα από  οικισμούς και λοιπές Κοινότητες .                    -          
Ο (Η) υπεύθυνος της Βάσης αυτής υπενθυμίζει στους υπεύθυνους λειτουργίας των ΕΕΛ της χώρας για τις τυχόν υπάρχουσες  εκκρεμότητες ως προς την ενημέρωση του πίνακα και δε φέρει καμία ευθύνη για την ορθότητα των στοιχείων , η οποία θεωρείται δεδομένη.                   -    
-Επανερχόμενος στο έγγραφο του Δήμου αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου πιστοποιούν ότι τα επεξεργασμένα απόβλητα του ΒΙΟ.ΚΑ είναι εντός των ορίων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για υποθαλάσσια διάθεση . Τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρώ ότι κανείς δε μπορεί να τα αμφισβητήσει . Θαπρέπει όμως να προσεχτεί ότι  η δειγματοληψία , όπως αναφέρει ο εξωτερικός συνεργάτης, έγινε κατά δήλωση του πελάτη δηλαδή του Δήμου Δελφών ,  παραδόθηκε  στις 27.9.2013 και ο έλεγχος έγινε 27.9.2013- 2.10.2013 .
Το όλον λοιπόν θέμα επικεντρώνεται
α ) στη δειγματοληψία η οποία , όπως μου επισημάνθηκε , απαιτεί εξειδικευμένο για το λόγο αυτό άτομο και
β)  στο ότι στην περίπτωσή μας η δειγματοληψία δε γίνεται από ανεξάρτητο φορέα , αλλά όπως αναφέρει η ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ,  από τον πελάτη κατά δήλωσή του , που εν προκειμένω είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δελφών  
Για πληρέστερη αλλά και διαρκή   ενημέρωσή σας μπορείτε να εισέρχεστε στη ιστοσελίδα της Εθνικής Βάσης Δεδομένων ως εξής .
www.ypeka.gr > ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ > ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ >  Εθνική Βάση >  Βιολογικοί Καθαρισμοί .
Επιλογή Γαλαξίδι από το χάρτη λόγω προβλήματος από τον πίνακα.
Από την πλευρά μου σας παρουσιάζω δύο φωτογραφίες στον τόπο εκροής των επεξεργασμένων λυμάτων που φέρονται ότι βρίσκονται εντός των ορίων του νόμου για ενημέρωσή σας
Σημειώνεται ότι οι φωτογραφίες λήφθηκαν αρχές Άνοιξης του 2014.
Κι επειδή μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση ως προς την αξιοπιστία των φωτογραφιών να πάει κάποιος  από τους υπευθύνους με κανένα ερασι-τέχνη ψαρά για καμιά … κολπάδα ή καθετή  για να δούμε αν από την έντονη δυσοσμία στη γύρο περιοχή  επιστρέψει καλά ή λιπόθυμος και πόσα μυρωδικά και αρώματα θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια !!!
Οι συνέπειες μάλιστα του ΒΙΟΚΑ Γαλαξιδίου , όταν ο καιρός είναι Σοροκάδα , φτάνουν μέχρι και την παραλία του ΑΪ ΛΙΑ όπως με διαβεβαίωσε δημότης – κάτοικος Άμφισσας ο οποίος έμεινε πέρσι για λίγες μέρες σε αυτό το μέρος .
Όσο για την υποχρέωση απάντησης- ενημέρωσης ενυπόγραφης επιστολής του πολίτη από το Δήμο αυτό είναι  άλλη ιστορία .        
Ψιλά γράμματα για τους περισσότερους που έχουν την εξουσία     Σχετικά με  τη διαδικασία μέτρησης της ποιότητας του θαλασσινού νερού στις ΠΛΑΖ , Καλαφάτης , Ναυτικός Όμιλος , Κεντρί 1 και Κεντρί 2 όταν συμπληρώσω την έρευνά μου θα σας ενημερώσω .
  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις