Προβλήματα στη διενέργεια δολωματικών ψεκασμών

Σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας είχε προγραμματίσει δολωματικούς ψεκασμούς την 1 και 2/7/2014 στους ελαιώνες που φέρουν καρποφορία των ελαιοκομικών περιοχών Γαλαξιδίου και Βουνιχώρας.
 Οι ψεκασμοί αυτοί
διενεργούνται ύστερα από μετρήσεις που γίνονται σε εντομολογικές και φυσιολογικές παραμέτρους και στην περίπτωση που υπάρχει ένδειξη ψεκασμού, αυτός πρέπει να είναι άμεσος, δεδομένης μάλιστα και της πολυποίκιλης σύνθεσης των ελαιώνων της παραπάνω περιοχής, όπου υπάρχουν ποικιλίες πολύ ευαίσθητες στην προσβολή του δάκου της ελιάς.
Παρόλα αυτά την προηγούμενη της έναρξης του πρώτου δολωματικού ψεκασμού, η Υπηρεσία μας δέχτηκε τις εντονότατες διαμαρτυρίες και άρνηση ομάδας μελισσοκόμων της περιοχής, που ισχυρίστηκαν ότι είχαν τοποθετημένα διάσπαρτα τα μελισσοσμήνη τους μέσα στα ελαιοκτήματα της περιοχής αυτής.
Επειδή ούτως ή άλλως η παρουσία κυψελών, καλλιεργητικών εργαλείων, αυτοφυούς βλάστησης, υπολειμμάτων καλλιέργειας, κ.λπ, δημιουργούν πρόβλημα στη διέλευση των ψεκαστικών μηχανημάτων με αποτέλεσμα την πλημμελή προστασία του ελαιοκάρπου, η Υπηρεσία μας ματαίωσε τη διενέργεια του  παραπάνω δολωματικού ψεκασμού παρότι ήταν επιβεβλημένος και θα επανέλθει εφόσον από τους υπεύθυνους για το θέμα της μελισσοκομίας φορείς της περιοχής σας και με δική τους αποκλειστικά ευθύνη, ειδοποιηθεί ότι η περιοχή είναι ελεύθερη μελισσοσμηνών και μπορεί να διενεργηθεί δολωματικός ψεκασμός.
Εφιστούμε την προσοχή σας ότι μετά την παρέλευση της κρίσιμης περιόδου για τη διενέργεια του πρώτου δολωματικού για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, η συνέχιση του προγράμματος μπορεί να μην έχει κανένα απολύτως νόημα.

Μ.ΕΝ.Π
Ο Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτην/κης

Δ. Γκούλτας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις