ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25 ΧΡΟΝΩΝ "ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ"

Παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπου του Κοινοβουλίου, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοσίων Φορέων και Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των 25 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία της εταιρείας «Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες Α.Ε.»

Μέσα σε εορταστικό κλίμα και σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, η Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Νάνσυ Παντελεημονίτου αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για την συνεισφορά τους και, τους κατοίκους του Γαλαξιδίου
για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στην πορεία της «Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες» από το 1987 έως σήμερα.
«Η πολυετής παρουσία της εταιρείας μας στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας σημαίνει 25 χρόνια δουλειάς, δημιουργίας, ανάπτυξης, κοινωνικής συμμετοχής και προσφοράς. Το 1987 ξεκινήσαμε δειλά-δειλά την προσπάθειά μας αλλά με πολύ όρεξη και μεράκι για τη δουλειά μας. Σήμερα η εταιρεία μας απαριθμεί 201 εργαζόμενους ενώ τα ψάρια του Γαλαξιδίου –και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό- φθάνουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία κ.α.», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Παντελεημονίτου και πρόσθεσε:
«Στα 25 αυτά χρόνια η εταιρεία αναδείχτηκε σε πρωτοπόρα εταιρεία στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Αναπτύχθηκε παραγωγικά από μια μικρή μονάδα, σε μια δυναμική επιχείρηση καθετοποιημένης παραγωγής (ιχθυογεννητικοί σταθμοί, μονάδες πάχυνσης, συσκευαστήριο) και κατέκτησε τις ευρωπαϊκές αγορές με επώνυμο προϊόν ενώ το 2011 αποσπάσαμε στη Γαλλία το 1ο Βραβείο Γεύσης Καταναλωτή.
Η «Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες» καινοτόμησε παράγοντας βιολογικά ψάρια ενώ έμεινε πιστή στις δεσμεύσεις της προς τις Αρχές και τον κόσμο της Φωκίδας επενδύοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σχεδόν αποκλειστικά σ’ αυτήν».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της αναφέρθηκε στον «καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ίδρυση της εταιρείας», ευχαριστώντας μάλιστα τους δημόσιους λειτουργούς για την άψογη συνεργασία τους.
Εξάλλου η Πρόεδρος της εταιρίας υπογράμμισε πως μέσα στο 2012, σε μια δύσκολη περίοδο, στο δυναμικό της εταιρείας προστέθηκαν 30 νέοι εργαζόμενοι ενώ διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους πως η Γαλαξείδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων αλλά και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.
Αναφερόμενη στις εγκαταστάσεις της Δεσφίνας τις οποίες κατέχει από το 2005 αλλά και αυτές που αποκτήθηκαν  πρόσφατα στον Πάνορμο, η κ. Παντελεημονίτου διαβεβαίωσε πως αν υπάρξει άλλη διαθέσιμη περιοχή για ιχθυοκαλλιέργεια η επένδυση θα γίνει από τη «Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες».
«Σήμερα, το 2012, σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη για τη χωρά και τις επιχειρήσεις μπορούμε να δεσμευτούμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για παραγωγή αρίστων προϊόντων, για υιοθέτηση κάθε νέας καινοτομίας αλλά και τη διατήρηση της βιωσιμότητας της εταιρείας για να έχει αυτή μακρύ μέλλον. Πάνω απ’ όλα όμως μπορούμε να δεσμευτούμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξει η φιλοσοφία μας- και αυτό φαίνεται και στην πράξη- πως όλοι, μέτοχοι, διοίκηση και εργαζόμενοι είμαστε μια οικογένεια, μια γροθιά είναι η κύρια δέσμευσή μας. Είναι η δύναμή μας», κατέληξε η πρόεδρος της εταιρείας.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Γιώτα Γαζή, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Νίκος Φουσέκης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαλαξειδίου κ. Γιώργος Νάκος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Δελφών απένειμε στην κα Παντελεημονίτου τιμητική πλακέτα για την πολυετή και πολυεπίπεδη συνεισφορά της στην ευρύτερη περιοχή.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, η βουλευτής Φωκίδας κ. Ασπασία Μανδρέκα, ο Αντιδήμαρχος Γαλαξιδίου κ. Βασίλης Καραγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Δεσφίνας κ. Στάθης Μαντζώρος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Φωκίδας κ. Παναγιώτης Μπεχλιβανίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δελφών κ.κ. Τασιού-Γουργουρή, Κουτονιάς και Πονήρη-Σεγδίτσα, οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μπαρλιακός και Μαρκεζίνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φωκίδας κ. Πολύζος, ο Λιμενάρχης Γαλαξιδίου κ. Κοτσιμπός, φορείς του Δημοσίου και εκπρόσωποι του Ναυταθλητικού Ομίλου Γαλαξιδίου, του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Άμφισσας «Άγιοι Ανάργυροι», των Πολιτιστικών Συλλόγων Γαλαξιδίου και Αγίων Πάντων και του Συλλόγου Συνταξιούχων ΝΑΤ.
Εκ μέρους των εργαζομένων της Γαλαξίδι, χαιρετισμό απηύθυνε ένας εκ των παλαιότερων εργαζομένων της, ο κ. Δημήτρης Τσελές, ο οποίος ευχαρίστησε την κ. Νάνσυ Παντελεημονίτου για την συνολική προσφορά της και τον τρόπο που επέλεξε όλα αυτά τα χρόνια να διοικήσει την εταιρία και τους ανθρώπους της λειτουργώντας ως «μάνα, αδερφή ψύχραιμος και διορατικός οικογενειάρχης»:
«Ζούμε δύσκολες μέρες, μαθαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας και ιδίως τώρα μπορούμε να καταλάβουμε, να συνειδητοποιήσουμε απολύτως, τι είναι αυτό που προσέφερε σ’ εμάς και στην περιοχή μας αυτή η γυναίκα: Η μάνα, η αδερφή, ο ψύχραιμος και διορατικός μας οικογενειάρχης: Η Αρχηγός μας. Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, Νάνσυ Παντελεημονίτου. Η δική μας Νάνσυ…».

1

bwd  Set 1/15  fwd
  • Ακολουθεί το ιστορικό της Εταιρείας «ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.»
Η «Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες Α.Ε.» ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1987 από τη Νορβηγική LAX SA.

Το 1991, η ιδιοκτησία της Εταιρίας πέρασε κατά 50% στη Νορβηγική Εταιρία Marine Farm S.A. και κατά 50% στην εταιρία ΚΕΡΑΝΗΣ ΑΒΕΕ. Το 1996 εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας η Νάνσυ Παντελεημονίτου.

Η διεύθυνση της Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες Α.Ε. ήταν εξαρχής ελληνική. Την παροχή τεχνογνωσίας ανέλαβε η αγγλική εταιρία Marine Farm Technology Ltd., η οποία υπήρξε πρωτοπόρος εταιρία συμβούλων για το σχεδιασμό παραγωγικών μονάδων γόνου τσιπούρας και λαβρακίου σε μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Οι πρώτοι πλωτοί ιχθυοκλωβοί της Εταιρίας εγκαταστάθηκαν το 1987 σε έκταση 22 στρεμμάτων στο θαλάσσιο πάρκο στο Ανεμοκάμπι. Ήταν σημειωτέον οι πρώτοι στρογγυλοί και τετράγωνοι ιχθυοκλωβοί στην Ελλάδα από πλαστικό.
Την αμέσως επόμενη χρονιά ξεκίνησαν οι πρώτες εξαλιεύσεις, αναδεικνύοντας την Γαλαξείδι, ως την πρώτη ελληνική εταιρία που εξήγαγε τσιπούρα στην Ιταλική αγορά.

Μια ακόμη πρωτιά επιφυλάσσει η Γαλαξίδι και την επόμενη χρονιά το 1989. Ήταν η πρώτη εταιρία του κλάδου που έκανε χρήση ουσιών antifouling στα δίκτυα εκτροφής και δυτών για τις εργασίες επιθεώρησης και επισκευών των διχτυών.

Το 1991 η Εταιρία προχώρησε σε επέκταση των δραστηριοτήτων της, μισθώνοντας 20 επιπλέον στρέμματα θαλάσσιας έκτασης στον όρμο Ανδρομάχη.  Η νέα αυτή εγκατάσταση στην Ανδρομάχη υπήρξε η πρώτη εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας ανοικτής θαλάσσης στην Ελλάδα, σε βάθος 120 μέτρων.
Παράλληλα, η Εταιρία ξεκίνησε την κατασκευή κτιρίου υποστήριξης παραγωγής που περιελάμβανε και σύγχρονο Συσκευαστήριο το οποίο έλαβε  κωδικό λειτουργίας σύμφωνα με τις προδιαγραφές  που ορίζουν η Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία.  Την ίδια χρονιά η Εταιρία ήταν η πρώτη εταιρία του κλάδου που έκανε χρήση αυτόματου συστήματος διατροφής ψαριών (feeding system).

Το 1992 ολοκληρώνεται η κατασκευή του Συσκευαστηρίου και δυο χρόνια μετά η Γαλαξείδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες  με την υποστήριξη της Marine Farm Technology Ltd. (Αγγλία) έβαλε σε λειτουργία έναν πιλοτικό ιχθυογεννητικό σταθμό παραγωγής λαβρακίου.

Λίγα χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 1996 τόσο η  Marine Farm SA (Νορβηγία) όσο και η  Κεράνης ΑΕ πωλούν το σύνολο των μετοχών που κατείχαν στους σημερινούς μετόχους, ενώ η Εταιρία επέκτεινε τις δραστηριότητές της αρχίζοντας την παραγωγική λειτουργία του ιχθυογεννητικού σταθμού για  τα είδη τσιπούρα, λαβράκι.

Την επόμενη χρονιά ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός του Συσκευαστηρίου με την εγκατάσταση τελευταίου τύπου τεχνολογικού εξοπλισμού και το 1998 η Γαλαξείδι επεκτείνει την δραστηριότητά της μισθώνοντας 40 στρέμματα θαλάσσιας έκτασης στη θέση Ανδρομάχη.

Το 1999 ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης ποιότητας σταδίων παραγωγής και προϊόντων σύμφωνα με τα πρότυπα  ISO 9002, διαδικασία που ολοκληρώθηκε εντός του επομένου έτους, ενώ το 2001 έλαβε το πιστοποιητικό συμμόρφωσης συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (HACCP).

Το 2002 η Γαλαξείδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες εισέρχεται στους κόλπους του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στα τέλη του ίδιου έτους προχωρεί σε σε συμφωνία με την εταιρία «ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΧΙΟΥ Α.Ε.» για την εξαγορά πλωτής μονάδας αξίας €576.522 με την υπάρχουσα σε αυτή παραγωγή σε εξέλιξη  αξίας €1.637.187 και οικοπέδου μετά Συσκευαστηρίου που βρίσκεται στον όρμο Ανεμοκάμπι, στο Γαλαξίδι Φωκίδας αξίας €296.000.
Ήδη στα τέλη του 2002, είχε ολοκληρωθεί η εξαγορά της πλωτής μονάδας έναντι €576.522 και της υπάρχουσας σε αυτή παραγωγής σε εξέλιξη έναντι €1.637.187, και αναμενόταν η ολοκλήρωση της εξαγοράς των χερσαίων εγκαταστάσεων αξίας €296.000 εντός του 2003. Με την εξαγορά αυτή από την Εταιρία ενισχύεται σημαντικά η παραγωγική της δυναμικότητα επιτυγχάνοντας παράλληλα το βέλτιστο οικονομιών κλίμακας.

Τον Ιούλιο του 2003 ολοκληρώθηκε η εξαγορά από την εταιρία «ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΧΙΟΥ Α.Ε.» των χερσαίων εγκαταστάσεων συνολικής αξίας €296.000 στην τοποθεσία Βακλάθρα.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 η Εταιρία  έλαβε Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης Συστήματος Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO 9001:00 για την παραγωγή γόνου, πάχυνση, συσκευασία, εμπορία και διανομή ιχθυρών (τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί, λυθρίνι, μυτάκι και συναγρίδα) και σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων καλλιεργειών.
Το 2004 σε συνεργασία με την εταιρία ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε. η Γαλαξίδι ολοκληρώνει την από κοινού εξαγορά του 50% έκαστη, της εταιρίας συμμετοχών ASTIR INTERNATIONAL S.R.L. με έδρα τη Ρώμη. Η εταιρία ASTIR INTERNATIONAL S.R.L. αναπτύσσει εμπορική δραστηριότητα και για το σκοπό αυτό εξαγόρασε το πελατολόγιο εμπορικής εταιρίας.

Το 2005 η εταιρία μας απέκτησε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας:
  1. Ιχθυογεννητικού Σταθμού συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 4.000.000 ιχθυδίων (τσιπούρα – λαβράκι και άλλων ενδημικών μεσογειακών ειδών),
  2. Συσκευαστηρίου δυναμικότητας 900 τον. /έτος και,
  3. λοιπών χερσαίων εγκαταστάσεων σε μισθωμένη δασική δημοτική έκταση 25,583 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Δήμο Δεσφίνας του Ν. Φωκίδας.

Ακολούθως η ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε. στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και ανάπτυξής της προχώρησε στη σύσταση και ίδρυση θυγατρικής εταιρίας με επωνυμία «ΚΙΡΦΙΣ Α.Ε. - ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» με δ.τ. «ΚΙΡΦΙΣ Α.Ε.». Σκοπός της η δημιουργία ιχθυοπαραγωγικών σταθμών και ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων, η εμπορία και εξαγωγή ιχθύων και σχετικών προϊόντων, η παροχή τεχνικών συμβουλών και η σύνταξη τεχνοοικονομικών μελετών σε σχετικά θέματα.

Το 2006 ο Όμιλος και η Εταιρία πραγματοποίησαν επενδύσεις ύψους € 4,2 εκατ. και € 3,8 εκατ. αντίστοιχα. Κατά την διάρκεια του 2006 ολοκληρώθηκαν τα έργα εγκατάστασης του νέου ιχθυογεννητικού σταθμού στη θέση «Ακρωτήριο Τράχυλος» του Δήμου Δεσφίνας Φωκίδας, δυναμικότητας 4 εκατ. ιχθυδίων και συνολικού κόστους 1,2 εκατ ευρώ. Επίσης το 2006 ξεκίνησε η εγκατάσταση μονάδων πάχυνσης ιχθυοπληθυσμού στον παρακείμενο θαλάσσιο χώρο μέσω της θυγατρικής εταιρίας ΚΙΡΦΙΣ Α.Ε. συνολικού κόστους περίπου Ευρώ 1,1 εκατ. και ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του νέου συσκευαστηρίου στον όρμο Ανεμοκάμπι στο Γαλαξίδι Φωκίδας συνολικού κόστους 2,7 εκατ. Ευρώ. Στο νέο Συσκευαστήριο δυναμικότητας 4.350 τον./έτος η εταιρία πέραν της συσκευασίας των προϊόντων της εκτελεί έκτοτε και εργασίες απεντέρωσης και φιλετοποίησης ενισχύοντας έτσι περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα.

Το 2007 η επιχείρηση εφαρμόζει το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (H.A.C.C.P.) και το σύστημα ποιοτικής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 22000:2005 και EN ISO 9001:2000 αντίστοιχα, που πιστοποιείται από TUV AUSTRIA HELLAS.

Τον Οκτώβριο 2008 πιστοποιεί την πρώτη βιολογική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού, από τον διεθνούς εμβέλειας ανεξάρτητο Ελβετικό φορέα πιστοποίησης ΙΜΟ (Institute for Marketecology), έχοντας λάβει τη σχετική πιστοποίηση σύμφωνα με το αυστηρό Γερμανικό πρότυπο της Naturland, το πλέον γνωστό και διαδεδομένο πρότυπο πιστοποίησης βιολογικής παραγωγής στην Ευρώπη. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ξεκινούν και οι πωλήσεις της βιολογικής παραγωγής των ειδών τσιπούρας και λαυρακιού.
Στρατηγική της Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες ήταν και παραμένει η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Σημαντική συνιστώσα της λειτουργίας της η εφαρμοσμένη έρευνα  και η εκπαίδευση του στελεχικού δυναμικού της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις