Ανακοίνωση και δελτίο τύπου από τη Συντονιστική Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Ιτέας

Δελτίο τύπου και ανακοίνωση προς τους πολίτες εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Ιτέας:

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


Πριν από λίγες ημέρες, συνάντηση Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας έλαβε την απόφαση να προτείνει προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας τον σημαντικότατο περιορισμό λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ιτέας, μόνο σε πρωινή λειτουργία.
Στην συνάντηση αυτή
η οποία μεθοδεύτηκε δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι ούτε των ιατρών ούτε όλου του Προσωπικού του Κέντρου Υγείας.

Εάν κάτι τέτοιο τελικά ισχύσει αυτό θα σημαίνει ότι:

Α. Μετά από 24 χρόνια το Κέντρο Υγείας που προσέφερε τις υπηρεσίες του και κάλυψη στον τοπικό πληθυσμό και στους περαστικούς ταξιδιώτες 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες τον χρόνο θα πάψει να το κάνει αφήνοντας ακάλυπτους ιατρικά οικισμούς όπως η Ιτέα (6.000 κάτοικοι) , η Δεσφίνα (2.000 κάτοικοι), το Γαλαξείδι (2.000 κάτοικοι), το Χρισσό κ.α.

Β. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα επείγοντα οξέα και άλλα περιστατικά που κάλυπτε θα πρέπει πλέον να μετακινούνται και απευθύνονται στο Νοσοκομείο της Άμφισσας, ακόμη και για μια αλλαγή ή μία ένεση.

Γ. Επίσης, δεν θα υπάρξει κάλυψη εγγύτητας  (γρήγορη  παρέμβαση  και  βοήθεια) για επείγοντα περιστατικά.

Δ. Ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού θα μετακινηθεί προς το Νοσοκομείο γεγονός που ακόμα και στην πρωινή λειτουργία θα σημαίνει ακρωτηριασμό και ουσιαστική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή .

Ε. Δεδομένου ότι το Κέντρο Υγείας έχει την ιδιαιτερότητα να καλύπτει γεωγραφικά με πολύ μεγάλη περιοχή με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, που πρακτικά σημαίνει πολλαπλασιασμό του πληθυσμού ευθύνης, ο περιορισμός λειτουργίας του θα σημαίνει και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες του νομού, με όποιες επιπτώσεις αυτό θα έχει στον τουρισμό.

Όλοι οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας  είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε μία τέτοια μεθοδευμένη εξέλιξη και ζητούμε την άμεση και αποφασιστική υποστήριξη όλων των τοπικών φορέων και κατοίκων διότι:
1. Ο τομέας δράσης και η αποστολή, ο ρόλος των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων που συνιστούν τον κορμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ)  στην επαρχία ουδεμία σχέση έχει  με  αυτό  των Νοσοκομείων.
2. Δεν πρέπει, για να θεραπευτούν υπαρκτές ελλείψεις και χρόνιες «πληγές» και  προβλήματα  του Νοσοκομείου Άμφισσας να υποβαθμιστούν ή και τελικά κλείσουν εύρυθμα λειτουργούσες υπηρεσίες.
3. Σε όλες τις χώρες του κόσμου η ύπαρξη, η λειτουργία μίας ολοκληρωμένης  Π.Φ.Υ προσφέρει καλύτερη ποιότητα υγείας των κατοίκων και μικρότερα κόστη υγείας. Στην Ελλάδα ένας σημαντικός λόγος της υποβάθμισης της ποιότητας και των δεικτών υγείας του πληθυσμού και της υπέρμετρης αύξησης των δαπανών υγείας  είναι η μη ολοκληρωμένη Π.Φ.Υ και η νοσοκομειοκεντρική νοοτροπία και λειτουργία του Συστήματος Υγείας.

Καλούμε τους πολίτες της περιοχής να στηρίξουν ενεργά διότι αλλοιώς αυτό σημαίνει:
Όλοι οι κάτοικοι της Ιτέας και των γύρω περιοχών αν χρειαστούν μία ένεση, μια αλλαγή γάζας, ένα μέτρημα πίεσης ή σακχάρου, ένα καρδιογράφημα και ό,τι άλλο ιατρικό θέμα, θα μετακινούνται στο Νοσοκομείο της Άμφισσας.
Η πόλη της Ιτέας που αποτελεί τουριστικό προορισμό ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες (λόγω Δελφών-Γαλαξειδίου και άλλων τόπων) θα μείνει ιατρικά ακάλυπτη.


Ανακοίνωση προς τους πολίτες


ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ

Σας ενημερώνουμε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας πρότεινε στην Υγειονομική Περιφέρεια το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) να αναστείλει τη λειτουργία του από το μεσημέρι και μετά τις καθημερινές και να παραμένει κλειστό Σαββατοκύριακα και αργίες.
Αυτό σημαίνει ότι το ΚΥ θα  λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι και όλα τα περιστατικά από τα πιο απλά (ένεση, μέτρηση σακχάρου-πίεσης, κλπ) έως τα πιο σύνθετα θα πρέπει να μεταβαίνουν στο Γ. Ν. Άμφισσας ή σε ιδιώτες γιατρούς.
Η πόλη της Ιτέας και η γύρω περιοχή που δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες (λόγω Δελφών-Γαλαξειδίου) ουσιαστικά μένει χωρίς ιατρικές υπηρεσίες.

Εμείς το προσωπικό του ΚΥ (ιατρικό και μη) είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την σωστή λειτουργία του ΚΥ.
Στον αγώνα αυτό σας θέλουμε ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ.

ΜΟΝΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥ.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.
Πηγή amfissapress.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις