Γενική Απογραφή πληθυσμού και κατοικιών 10-24 Μαΐου

Από τις 10 έως τις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοινώθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει, ενώ πολλοί είναι οι πολίτες, που έξι μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας, δηλώνουν άγνοια, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν επιφυλακτικοί στο να ανοίξουν την πόρτα τους στους απογραφείς,
φοβούμενοι να μην πέσουν θύματα απατεώνων ...

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου τόνισε ότι «στη διαδικασία θα συμμετέχουν 55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες, με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους».

Αυτό που θα χρειαστεί να κάνουν οι πολίτες είναι, μέσα από μία διαδικασία που δεν θα ξεπερνά τα 25 λεπτά, να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτή, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο της εκπαίδευσής τους και την κατάσταση της απασχόλησής τους. Τα στοιχεία που θα συλλέξει η ΕΛΣΤΑΤ είναι εμπιστευτικά και προφυλάσσονται από το στατιστικό απόρρητο που προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, ενώ κατά την παρουσίασή τους θα δημοσιοποιηθούν ανωνυμοποιημένοι στατιστικοί πίνακες και δείκτες, καθώς «η εμπιστευτικότητα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ», όπως είπε ο κ. Γεωργίου.

Για την κατοικία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος κατασκευής και το εμβαδόν, ενώ ερωτήσεις θα γίνουν σχετικά με την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, την διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει. Όπως ξεκαθάρισαν οι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, δεν θα ζητηθεί κανένα πιστοποιητικό νομιμότητας και δεν θα τεθεί κανένα ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα του ακινήτου.

Για πρώτη φορά, δεν θα χρειαστεί να παραβρίσκονται όλα τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι την ημέρα της απογραφής, καθώς πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία γέννησης, την δημοτικότητα, την εκπαίδευση και την εργασία, μπορούν να δοθούν από ένα μέλος, όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια στατιστικών ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ, προϊσταμένη της ομάδας έργου για την απογραφή, Αθανασία Ξενάκη, επισημαίνοντας ότι αυτή η απογραφή «θα είναι η πρώτη που θα αποτυπώσει τους μόνιμους κατοίκους της χώρας».

Για τους μετανάστες, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, η απογραφή θα γίνει στην γλώσσα τους, παρουσία συνοδού, ο οποίος θα ανήκει στην κοινότητά τους, και οι ίδιοι δε θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν επίσης για τους ΡΟΜΑ, καθώς και για αστέγους, όπως εξήγησε η διευθύντρια της διεύθυνσης πληθυσμού και αγοράς εργασίας, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ομάδας έργου για την απογραφή, Κατερίνα Μουταφίδου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τον φόβο και την καχυποψία που επικρατεί σε μία μερίδα του πληθυσμού, όσον αφορά την απογραφή, ο κ. Γεωργίου δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να γίνει σωστά η απογραφή και να λάβουν όλοι μέρος. Τα στοιχεία για την εικόνα της χώρας πρέπει να είναι ακριβή και αξιόπιστα και αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Μόνο έτσι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Η γενική απογραφή πληθυσμού έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, γίνεται κάθε 10 χρόνια και είναι υποχρεωτική. Εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Τα πρώτα στοιχεία της απογραφής θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο του 2011, ενώ τα αναλυτικά, σε διάστημα ενάμιση έτους.

Ωστόσο πολλοί είναι οι πολίτες που αγνοούν ότι θα γίνει η γενική απογραφή, ενώ οι περισσότεροι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το ότι εντός των προσεχών ημερών, κάποιοι μπορεί να τους χτυπήσουν το κουδούνι, δηλώνοντας ότι «είναι για την απογραφή».

«Όλοι είμαστε "περασμένοι" στα κατάστιχα της εφορίας, έχουμε ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι, τα σχολεία έχουν ηλεκτρονικά μητρώα. Μπορούν να μας μετρήσουν με άλλους τρόπους, πολύ πιο εύκολα και γρήγορα. Με τα σημερινά μέσα, το κράτος γνωρίζει ή μπορεί να μάθει τόσο για την οικογενειακή, όσο και για την οικονομική κατάσταση του καθενός. Γιατί να γίνεται ακόμα η απογραφή, έτσι όπως γινόταν πριν από 20 χρόνια;», διερωτάται, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος, 37 χρόνων ιδιωτικός υπάλληλος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι αν και γνώριζε ότι θα γίνει γενική απογραφή, δεν έχει ενημερωθεί για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Απ’ την πλευρά της η Μαριλένα, 26 χρόνων, καθηγήτρια, δηλώνει πλήρη άγνοια για την απογραφή, ενώ αναφέρει ότι θα ήθελε να έχει καλύτερη ενημέρωση από τα ΜΜΕ, ως προς τον χρόνο διεξαγωγής και την όλη διαδικασία.

Η κ. Σοφία, 78 χρόνων, συνταξιούχος, δηλώνει ότι δεν ανοίγει την πόρτα της σε κανέναν ούτως ή άλλως, καθώς φοβάται όπως λέει, ενώ δεν έχει ενημερωθεί ούτε αυτή για την απογραφή του 2011.

Η 21χρονη Χριστίνα Κουράκου, η οποία γνωρίζει ότι από τις 10 έως τις 24 Μαΐου θα γίνει η γενική απογραφή του πληθυσμού, επισημαίνει ότι πρόκειται να ανοίξει την πόρτα της στα συνεργεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. «Ξέρω ότι θα φοράνε κονκάρδες, αλλά δεν με καλύπτει αυτό. Αν δεν κάνω λάθος θα αφήνουν κάποιο τηλέφωνο να κλειστεί ραντεβού. Έτσι ναι θα ανοίξω», λέει.

Αντίθετα ο Άγγελος Δημητριάδης, 29 χρόνων, δηλώνει άγνοια για την απογραφή, καθώς, όπως λέει δεν έχει ενημερωθεί από κανέναν. Πάντως κι αυτός δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει την πόρτα του στα συνεργεία απογραφής. «Εγώ μένω στην Καλλιθέα που γίνεται ο χαμός. Δεν πρόκειται ν’ ανοίξω την πόρτα μου σε κανέναν», τονίζει και εκφράζει επιφυλακτικότητα ακόμη και για τις κονκάρδες. «Και επειδή θα φοράνε κονκάρδες; Εδώ πλαστογραφούν τα ευρώ, μία κονκάρδα δεν θα μπορούν οι απατεώνες να φτιάξουν», λέει.

Αντίθετα ο 61χρονος Μιχάλης Σιδέρης, δηλώνει έτοιμος να εξυπηρετήσει τα συνεργεία απογραφής. «Πιστεύω ότι πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να γίνει ομαλά αυτή η διαδικασία», τονίζει και προσθέτει ότι θα ανοίξει την πόρτα του στα συνεργεία απογραφής. «Και πώς θα γίνει αλλιώς. Δεν λέω ότι δεν είμαι επιφυλακτικός. Δεν ανοίγεις την πόρτα σου σήμερα έτσι απλά. Αλλά και τί να κάνουμε; Αν κανείς δεν ανοίξει, δεν θα γίνει ποτέ η απογραφή», λέει.


Πηγή .  http://lamianews.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις