Επιστολή Νικόλαου Σταντζούρη "Ώρες ευθύνης για τον τόπο μας"


Στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μας είναι πλέον επιβεβλημένη η ανάληψη ευθυνών απ΄ όλους μας.

Με αυτή την επιστολή – έκκληση καλώ όλους τους συμπατριώτες μου να συνταχθούν και να συμβάλουν όλοι σε αυτό που λέμε «διάσωση της χώρας από την χρεοκοπία». Χρεοκοπία η οποία είναι αναπόφευκτη εάν δεν πάρουν άμεσα μέτρα ορισμένες κατηγορίες συνανθρώπων μας. Θεωρώ αδιανόητο την τεράστια αυτή κρίση να την πληρώσουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Θα ήθελα να δω πραγματικά
και την συνεισφορά και άλλων φορέων και επαγγελματικών κλάδων της κοινωνίας μας.

Λυπάμαι που το αναφέρω αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει πραγματική διάθεση για μείωση τιμών σε διάφορους κλάδους που ασχολούνται με τον τουρισμό - τροφοδότη της ανάπτυξης της μικρής μας πολιτείας -  το εμπόριο και τις υπηρεσίες γενικότερα. Το Γαλαξίδι στηρίζεται στον τουρισμό γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων του έχει άμεση ή έμμεση σχέση με αυτόν. Καλώ λοιπόν και παρακαλώ τους επαγγελματικούς φορείς του τόπου μου και όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο τόπο και την κοινωνία. Γιατί ως «πρεσβευτές» του Γαλαξιδιού είναι αυτοί που διαχειρίζονται τις αξίες του τόπου μας. Συγκεκριμένα εάν ο τόπος μας διατηρήσει την παραδοσιακή του ομορφιά, την φιλοξενία του, την καθαριότητά του, τις κατάλληλες υπηρεσίες, την ευγένεια των κατοίκων του, σε συνδυασμό  με την σωστή αναλογία τιμών και ποιότητας παροχών υπηρεσιών στους επισκέπτες, θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του.

Τελευταία  διαπιστώνω μια μεγάλη πτώση στον τουρισμό, η οποία θεωρώ ότι δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση που διέρχεται  ο τόπος, αλλά και στην ακρίβεια που μαστίζει το Γαλαξίδι. Πολλοί συμπατριώτες μας και μη,  παραπονιούνται για τις αυξημένες και διατηρούμενες σε υψηλά επίπεδα τιμές, σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους εστίασης – εμπορίου - καταλυμάτων, ανεξάρτητα της παρεχόμενης ποιότητας των υπηρεσιών. Επίσης διαπιστώνω τελευταία ότι οι τιμές στα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν τις ίδιες τιμές  λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ως ένα είδος «καρτέλ» το οποίο είναι αντίθετο στην ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό. Θεωρείται αδιανόητο κατάστημα το οποίο δεν έχει τα ίδια λειτουργικά έξοδα με ένα άλλο και έχουν την ίδια δραστηριότητα να έχουν ακριβώς τις ίδιες τιμές στα προϊόντα τους. Θεωρώ επίσης αδιανόητο τις υπερβολικές τιμές των επαγγελματικών ενοικίων που διαμορφώνουν ένα ασταθές περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα και τις νέες επενδύσεις στον τόπο μας. Οι ιδιοκτήτες τέτοιων χώρων ας συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια διότι με τα υψηλά ενοίκια δεν κάνουν καλό στην αγορά, καθώς το κόστος ενοικίου το επιβαρύνονται οι καταναλωτές εφ όσον αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Θεωρώ αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων από τους επαγγελματικούς φορείς του τόπου μας ως προς την μείωση κατ΄ ελάχιστο των τιμών στον κλάδο τους. Επίσης καλό θα ήταν η προβολή τέτοιων ενεργειών να συνδυαστεί με μια διαφήμιση στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ώστε να γνωστοποιηθούν  στο ευρύτερο κοινό οι προθέσεις των φορέων του τόπου μας.

Αναμένοντας  τις ενέργειές σας ως απάντηση στις προτάσεις μου, σας εύχομαι η νέα χρονιά που διαβαίνουμε να είναι χρονιά γόνιμου προβληματισμού, ανάπτυξης, ατομικής και συλλογικής ευθύνης.
Γαλαξίδι 25-01-2011
Σταντζούρης  Β. Νικόλαος
Προς: 1.- Εφημερίδα «Το Γαλαξίδι»
2.- Εφημερίδα «Εν Δελφοίς»
3.- Διαδικτυακό τόπο «AmfissaPress.gr»
4.- Προσωρινό Δ.Σ Συλλόγου Επαγγελματιών Γαλαξιδίου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις