Βράβευση για τον Ευθύμιο Μητρόπουλο.

Οι Φίλοι του Αthens Ιnformation Τechnology (ΑΙΤ) έχουν καθιερώσει το ετήσιο βραβείο Νίκη για να τιμήσoυν Έλληνες επιστήμονες που αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα για τη συμβολή τους στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας και οι οποίοι θα εμπνεύσουν νέους επιστήμονες για να ακολουθήσουν τα βήματά τους.
Αποδέκτης του φετινού  βραβείου Νίκη είναι ο έβδομος Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ο Ευθύμιος Μητρόπουλος. 
Το βραβείο στοχεύει να αναγνωρίσει τον κ. Μητρόπουλο για "την συμβολή του στην πρόοδο του διεθνούς δικαίου και της τεχνολογίας για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο."
Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα, μπροστά σε ένα ακροατήριο από εκπροσώπους μεγάλων ελληνικών επιστημονικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών, διπλωματικού σώματος, και μέσων ενημέρωσης.

 Ένα αναμνηστικό το άλμπουμ θα προσφέρεται ως δώρο σε κάθε επισκέπτη κατά τη διάρκεια της τελετής και χορηγίες της εκδήλωσης θα συμπεριληφθούν σε  υποτροφίες, βραβεία του ΑΙΤ, και την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου του.
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO), ασχολείται με την προώθηση της ασφάλειας στη θάλασσα και  την ασφάλεια και  πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλοία. Ο ΙΜΟ αποτελεί το κατεξοχήν ναυτιλιακό πλαίσιο  και το μοναδικό φόρουμ όπου η ναυτιλιακή ασφάλεια, η ασφάλεια  πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης στη θάλασσα υιοθετούνται και εξελίσσονται μέσω θεσμοθέτησης παγκόσμιων ενιαίων προτύπων και σταθερών.
Ο Ευθύμιος Μητρόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά, στην Ελλάδα, το 1939, γόνος μιας πραγματικά "θαλασσινής" οικογένειας από το Γαλαξίδι,  μεγάλου ελληνικού ναυτιλιακού κέντρου κατά τη διάρκεια της εποχής των ιστιοφόρων πλοίων ». 
Αποφοιτώντας με άριστα από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, θήτευσε σε εμπορικά πλοία, στη συνέχεια εντάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα, αποστρατευόμενος  μετά τιμών. Συνέχισε τις σπουδές στην ναυτιλιακή οικονομία στην Ιταλία (Ρώμη, Βενετία καιΓένοβα) και τη θαλάσσια τεχνολογία (πυρασφάλεια και σωστικά μέσα) στο Ηνωμένο Βασίλειο (στη LLOYD'S REGISTER of Shipping).
Εντάχθηκε στη Γραμματεία του  Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) το 1979 και το 1985 διορίστηκε επικεφαλής του τμήματος πλοήγησης. Το 1989 έγινε Ανώτερος Αναπληρωτής Διευθυντής Ναυσιπλοΐας και Συναφών Υποθέσεων και το 1992 διορίστηκε Διευθυντής της Ναυτικής Ασφαλείας. Το 2000 διορίστηκε Βοηθός Γενικός Γραμματέας Ο κ. Μητρόπουλος εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου του IMO το 2003 και η εντολή του έχει ανανεωθεί για τέσσερα επιπλέον χρόνια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011.
Στόχος του κ. Μητρόπουλου είναι  η ρύθμιση και λειτουργία της παγκόσμιας  ναυτιλίας μέσα σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, βασισμένο στα κατάλληλα διεθνή πρότυπα. 
Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων και έχει τιμηθεί με πολλά μετάλλια, βραβεία, καθώς και συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Διοικητή Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, Commendatore του Τάγματος της Τιμήςτης Ιταλικής Δημοκρατίας,  Διακεκριμένο βραβείο Δημόσιας Υπηρεσίας Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και Del'Ordre αξιωματικός της Merit Maritime de France. Σημαντικότατη τέλος κρίνεται η δράση που ανέπτυξε ο ίδιος ο κ. Μητρόπουλος για την δημιουργία και εγκατάσταση στην Ελλάδα του ενός και μοναδικού μνημείου στον κόσμο που τιμά "τις γυναίκες των ναυτικών όλου του κόσμου δια μέσου των αιώνων".  Το μνημείο αυτό εγκαταστάθηκε στο Γαλαξείδι το 2008 στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας, στη θέση Κεντρί, όπου παλιότερα την εποχή των ιστιοφόρων οι γυναίκες των ναυτικών της εποχής αποχαιρετούσαν τους συζύγους τους για τα μακρόχρονα και επικίνδυνα ταξίδια τους. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις